Goedendag,
 

AEX, ook op punt van uitbraak!


De Nederlandse beursgraadmeter de AEX index bestaat uit de 25 grootste "Nederlandse" bedrijven. Hiermee vertegenwoordigt het grotendeels de Nederlandse economie. De AEX noteert nu slechts -0,94% onder zijn 52 weeks hoogste punt van ±586,32.
 

De AEX blijft evenals de DOW JONES achter betreft een uitbraak. Terwijl de NASDAQ, S&P 500 en RUSSELL 1000 alle drie zijn uitgebroken, is het slechts een kwestie van tijd dat de AEX ook uitbreekt en waarschijnlijk al a.s. week.

De media wil ons laten geloven dat er een nieuwe recessie voor de deur staat, maar zolang de financiële markten stijgen en hogere toppen maken kan dat nog wel even duren. De financiële markten zijn een voorbode voor de reële economie. Pas als daar een CRASH is ontstaan reageert de reële economie daar maanden later op, zover is het dus nog niet. Bij onverwachte positieve of negatieve gebeurtenissen kan het uiteraard snel omslaan naar nog hogere koersen of flinke dalingen tot zelfs een crash!
 

Wat zijn de belangrijkste niveaus betreft de AEX?

Weerstand AEX is 586,32 wanneer de koers hierboven weet uit te breken en te sluiten hebben we een technische koopsignaal. Een eerste koersdoel kan dan berekend worden middels de pendulum swing van 586,32 + (586,32 - 553,85) = 618,79. Tweede koersdoel ligt zo rond 643,96.

Steun AEX is 553,85 een hogere bodem t.o.v. van bodem in augustus. Wanneer de koers hieronder weet uit te breken en te sluiten hebben we een technische verkoopsignaal. Eerst volgende koersdoel is dan de vorige bodem van augustus op 528,68.

AEX daggrafiek


Conclusie: "The trend is your friend"! De lange termijn trend is sinds 2011 opwaarts en staat nu op 482,70, hier is nog geen vuiltje aan de lucht. Ook dit jaar zie "rode stippellijn" is de trend opwaarts en staat nu op 548,43. Bij een doorbraak is er sprake van een middellange termijn breuk. Daarnaast staat de koers van de AEX zowel boven de voortschrijdende gemiddelden MA 20, MA 50 en MA 200 m.a.w. technisch staan alle signalen op groen.

De OBOS indicator is nagenoeg OverBought waardoor er een kans op een dipje toeneemt. Maar dat is geen garantie dat we direct gaan dalen. Zie ook de vorige periodes zoals januari / februari en april en juni / juli en september daar waren ook eerst 3 verkoopsignalen nodig voordat de AEX begon te dalen. Daaruit kan men concluderen dat de trend in die periodes sterker was dan de OverBought signaal in de OBOS indicator.
 

*OBOS = OverBought (over gekocht, klaar om te dalen) OverSold (over verkocht, klaar om te stijgen).
*MA
= Moving Average (voortschrijdend gemiddelde) de MA 20 is het gemiddelde van 20 dagkoersen.


Analyses zijn bedoeld om aan te geven welke richting het kan gaan. Als de markten er anders over denken past men een analyse aan en herziet men een analyse. Bovenstaand is informatief bedoeld en niet om posities in te nemen.


Steun & weerstand wat is het? Mini TA cursus!


Mededeling: Sinds oktober ben ik partner bij Helliot Vermogensbeheer NV. Zij beheren de beide aandelen portefeuilles USA MOMENTUM en RUSSELL 1000 MOMENTUM en staan onder toezicht van de AFM. Een hele mooie stap in de toekomst waar zowel Helliot als ik veel zin in hebben.
 

Met vriendelijke groet,
Lammert Doddema

 

We hebben 21 gasten en geen leden online