N I E U W S B R I E F  -  26 mei 2007 (12:00)


Goede middag,

AEX nog "zomer rally" of een "zomer crash" ?!?

Afgelopen week is de Amsterdamse hoofdgraadmeter de AEX index gedaald met een verlies van -0,2%! De Amerikaanse leidende DOW JONES index heeft een verlies geboekt van -0,4% en de US technologie beurs NASDAQ boekt verlies van -0,1%

INDEX

TREND

STEUN

WEERSTAND

AEX

+/+

steun @ 521

weerstand @ 542

DOW JONES

+/+

steun @ 12.847

weerstand @ 13624

S&P 500

+/+

steun @ 1461

weerstand @ 1553

NASDAQ

+/+

steun @ 2509

weerstand @ 2601

De AEX index is afgelopen week per saldo niet veel veranderd, woensdag is er een nieuwe top geplaatst op 542,07 dit niveau hebben we sinds eind augustus 2001 nog niet weer gezien. Deze doorbraak zou het startsignaal moeten zijn om door te kunnen stijgen richting 560 berekend middels de pendulum swing (541+(541-521)).

Er vinden nu eerst de gebruikelijke winstnemingen plaatst dit komt zeer vaak voor bij een top doorbraak, de BULLS moeten eerst even wennen een het nieuwe niveau. Deze daling kan zelfs voortzetten richting de bodem 521 pas bij een doorbraak hieronder verzwakt het technisch plaatje.

Boven 542 kan deze "BULL RUN" zich voortzetten richting 560 de "zomer rally" krijgt dan een vervolg met zelfs een koersdoel van 600 dit was de top in mei 2001. Onder 521 start echt nog niet de "zomer crash" hiervoor is deze trend nog te sterk opwaarts gericht. Voor een "zomer crash" moet eerst een duidelijke richting aangegeven worden mits er natuurlijk onverwacht iets gaat gebeuren, maar dan heeft men altijd nog houvast aan de steunniveaus om afscheid te nemen van de beurs.

Op de weekgrafiek is weer de bovenkant van het trendkanaal de heuvel die overwonnen moet worden. De weerstand blijft rond 537 op weekslotkoers en pas bij definitieve doorbraak hierboven is een krachtig koopsignaal met koersdoel 600! Voor de lange termijn is deze opwaartse trend nog steeds van kracht zolang de onderkant van deze trend intact blijft en die ligt nu rond 455.

Pas bij doorbraak onder 455 kan er gedacht worden aan "zomer crash" we hebben het dan over de lange termijn. Voor de middellange termijn kunt u naar de daggrafiek kijken daar ligt de opwaartse trend rond 489. Dus redenen voor paniek is er totaal "nog" niet. Onder 521 zwakt het korte termijn scenario dus wel af en kan de volgende daling worden verwacht richting 512.5.

  AEX weekgrafiek
AEX weekgrafiek

AEX stoplicht methode! Via simpele zogenaamde stoplicht methode geef ik de conditie aan betreft AEX index. De volgende niveaus kunnen voor u van betekenis zijn:

 GROEN  > 542  weerstand nu de top 542 bij doorbraak hierboven kan de AEX index accelereren richting de 560 met uiteindelijk een koersdoel van 600

 ORANJE < 521  doorbraak onder deze steun kan de AEX index weer terugvallen richting de vorige weerstand 512.5

 ROOD   <  512.5  voormalige weerstand 512.5 dient als steun bij doorbraak hieronder kan de AEX flink afglijden richting steun 489

  AEX daggrafiek
AEX daggrafiek

  MA 50

Het 50 daags voortschrijdend gemiddelde geeft middellang termijn trend aan en is stijgend en opwaarts gericht.

MA 200

Het 200 daags voortschrijdend gemiddelde geeft lange termijn trend aan en is stijgend en opwaarts gericht.

Conclusie: Afgelopen week leek de doorbraak boven 541 een feit, maar dit was van korte duur. Vrijdag kwam de AEX sterk terug maar de index is wel flink over gekocht waardoor verdere daling het meest waarschijnlijke is. Dit zou een betere en gezonde beweging zijn zodat de AEX weer kracht kan verzamelen voor doorbraak boven 542. Onder 521 verzwakt korte termijn beeld en kan serieuzere correctie verwacht worden.

Ik wens u een fijn pinksterweekend.

 

Beurscommentaren zijn bedoeld om aan te geven welke richting het op zou kunnen gaan.  Deze informatie is informatief bedoeld en niet om posities in te nemen. Exacte signalen zijn exclusief voor abonnees. Klik hier voor informatie over een abonnement.

 

Met vriendelijke groet,
Lammert Doddema.

 

Nieuwsbrief archief, de laatste 10 nieuwsbrieven

Nieuwsbrief archief  |  Nieuwsbrief aanmelden/afmelden

 

Handelen op de beurs is niet voor iedereen weggelegd. Geld verdienen op de beurs is namelijk geen simpele karwei, de gouden tip: geduld en discipline zijn de meest belangrijkste factoren om geld te verdienen op de financiƫle markten.

Beurstips in de Nederlandse aandelen uit de AEX, AMX en AScX index, Duitse aandelen uit de DAX index en Franse aandelen uit de CAC40 index. Derivaten beurstips in de AEX future, NASDAQ-100 future en de forex EUR.USD.

Geld verdienen op de beurs via beurstips? Neem een abonnement bij Tips2Trade van Lammert Doddema uit Winschoten meer als 16 jaar beurs ervaring.

 

Klik hier voor een abonnement.

 

 


naar boven

Valid HTML 4.01 Transitional