N I E U W S B R I E F  -  17 november 2007 (12:30)


Goede middag,

AEX in "BEAR MARKT" of toch "EINDE JAAR RALLY" ?!?

Afgelopen week is de Amsterdamse hoofdgraadmeter de AEX index alweer lager de week uitgegaan met een verlies van -2,1%! De Amerikaanse leidende DOW JONES index heeft een winst geboekt van +1,0% en de US technologie beurs NASDAQ boekt een kleine winst van +0,4%.

INDEX

TREND

STEUN

WEERSTAND

AEX

-/-

steun @ 494

weerstand @ 533 / 564

DOW JONES

-/-

steun @ 12.900

weerstand @ 14.280

S&P 500

-/-

steun @ 1.430

weerstand @ 1.576

NASDAQ

-/-

steun @ 2.580

weerstand @ 2.862

De AEX index heeft afgelopen week alweer een daling laten zien sinds 29 oktober is er nu bijna -10% van de index verloren gegaan. Meestal ligt rond de 14% de grens van een flinke correctie. Vanaf de top is nu dus de correctie -11,5% en op 499 ligt de steun voor de lange termijn, volgende week is het dus het uur van de waarheid een slotkoers op de weekgrafiek onder 499 is een zeer slecht signaal, maar een doorbraak intraday onder de 494 is zelfs een trendbreuk op de daggrafiek!

De AEX ligt er technisch niet sterk voor, de indicatoren zijn zwaar over verkocht waardoor de meeste kans op een opleving is. Maar zoals ik soms vaker schrijf deze indicatoren kunnen soms langer een over verkocht of een over gekocht situatie aanhouden dan gewenst is.

Op de daggrafiek is nu een bodem patroon te zien, maar een doorbraak onder het laagste punt van vrijdag rond de  496.9 zal een zeer negatief signaal zijn waardoor de lange termijn trendlijn rond 494 getest kan worden. Bij een doorbraak hieronder is er zelfs sprake van een trendbreuk op de daggrafiek en kan er een "BEAR MARKET" ontstaan.

Een eindejaar rally is nog steeds mogelijk maar dan moeten de bodems nu wel gezet zijn op de indices wereldwijd. Onder de 494 kunnen we het meest waarschijnlijke een flinke daling tegemoet gaan zien. De AEX moet toch binnen afzienbare tijd boven de MA200 uitkomen die nu rond de 528 ligt willen we de "BULL MARKET" in stand houden.

 AEX daggrafiek
AEX daggrafiek

Op de weekgrafiek is de AEX nu zwaar over verkocht en dit was zoals u hieronder kunt zien iedere keer het ULTIEME KOOP moment zie namelijk de gele cirkels. Maar dit is natuurlijk niet altijd 100% zekerheid. De kans op een opleving is wel zeer groot wegens de over verkocht situatie. Deze komen op een weekgrafiek hooguit 2 a 3 keer per jaar voor. De lange termijn trend op de weekgrafiek ligt rond 480 een doorbraak hieronder is dan technische het einde van de BULL TREND sinds 2003.

  AEX weekgrafiek
AEX weekgrafiek

 

 AEX daggrafiek
AEX daggrafiek

AEX stoplicht methode! Via simpele zogenaamde stoplicht methode geef ik de conditie aan betreft AEX index. De volgende niveaus kunnen voor u van betekenis zijn:

 GROEN  > 512  weerstand is weer lager komen te liggen en wel rond 512 eerst hierboven kan er een herstel plaats vinden richting 533 we hebben dus duidelijk te maken met lagere toppen en bodems voor de korte en middellange termijn.

 ORANJE > 494  dit is de lange termijn trend van de daggrafiek die lang buiten beeld is geweest hieronder kan AEX versneld dalen richting de bodem van augustus.

 ROOD   <  479  doorbraak onder steun 479 de BULL MARKET is definitief voorbij en iedere stijging is dan ook een redenen om te verkopen voor de lange termijn.

  MA 50

Het 50 daags voortschrijdend gemiddelde geeft middellange termijn trend aan, deze is dalend en neerwaarts gericht.

MA 200

Het 200 daags voortschrijdend gemiddelde geeft de lange termijn trend aan, deze is dalende en ook neerwaarts gericht.

Conclusie: De korte en middellange termijn zijn overduidelijk in een dalende trend aanbelandt. Er is nu een zeer grote kans op een pullback beweging op deze sterke dalende korte en middellange termijn trend met een stijging richting 515. De bodem dient nu ook neergezet te zijn rond 496 willen we een einde jaar rally nog zien. Ook is het van belang dat we een hogere bodem krijgen boven deze 496 pas dan kan de rally ingezet worden.

Nog een fijn weekend.

 

Beurscommentaren zijn bedoeld om aan te geven welke richting het op zou kunnen gaan.  Deze informatie is informatief bedoeld en niet om posities in te nemen. Exacte signalen zijn exclusief voor abonnees. Klik hier voor informatie over een abonnement.

 

Met vriendelijke groet,
Lammert Doddema.

 

Nieuwsbrief archief, de laatste 10 nieuwsbrieven

Nieuwsbrief archief  |  Nieuwsbrief aanmelden/afmelden

 

Handelen op de beurs is niet voor iedereen weggelegd. Geld verdienen op de beurs is namelijk geen simpele karwei, de gouden tip: geduld en discipline zijn de meest belangrijkste factoren om geld te verdienen op de financiƫle markten.

Beurstips in de Nederlandse aandelen uit de AEX, AMX en AScX index, Duitse aandelen uit de DAX index en Franse aandelen uit de CAC40 index. Derivaten beurstips in de AEX future, NASDAQ-100 future en de forex EUR.USD.

Geld verdienen op de beurs via beurstips? Neem een abonnement bij Tips2Trade van Lammert Doddema uit Winschoten meer als 16 jaar beurs ervaring.

 

Klik hier voor een abonnement.

 

 


naar boven

Valid HTML 4.01 Transitional