N I E U W S B R I E F  -  05 januari 2008 (20:00)


Goeden avond,

AEX de start van de "BEAR MARKET" ?!?

Afgelopen week is de Amsterdamse hoofdgraadmeter de AEX index flink gedaald met een verlies van maar liefst -2,9%! Maar bij de US indices was het leed nog groter. De Amerikaanse leidende DOW JONES index heeft een forse verlies geboekt van -4,2% en de US technologie beurs NASDAQ boekt maar liefst een verlies van -6,5%.

INDEX

TREND

STEUN

WEERSTAND

AEX

dalend

steun @ 499

weerstand @ 522

DOW JONES

dalend

steun @ 12.724

weerstand @ 13.615

S&P 500

dalend

steun @ 1.406

weerstand @ 1.499

NASDAQ

dalend

steun @ 2.500

weerstand @ 2.735

De AEX index heeft een zeer slechte start gemaakt in het nieuwe jaar in slechts 3 handelssessies gelijk 3% er vanaf. En dit lijkt nog niet het einde. Aanstaande maandag lijkt de belangrijke steun 499 te gaan sneuvelen waardoor een test op 479 onvermijdelijk lijkt.

De AEX ligt er technisch behoorlijk slecht bij, betreft de BULLS. De steun rond 499 is namelijk bepalend voor een verdere verloop en die lijkt nu neerwaarts te gaan buigen. De lange termijn trend komt nu ongeveer uit rond 488. Maar echt cruciaal wordt het dan rond 479 hieronder hebben we een bevestiging van een BEAR MARKET.

Een nieuwe jaar rally is blijkbaar ingezet maar dan een rally voor de BEREN. Bij een doorbraak onder de 499 wordt de eerste aanzet gegeven. Maar er zijn nog veel vangnetten, de eerste ligt rond 469 die nog van betekenis is. Daaronder een steun wat minder van betekenis rond de 459.

Onder de 469 is trouwens wel de kans aanzienlijk groot dat we zelfs door kunnen zakken richting 410. Alle BEREN hebben namelijk onder 469 vrij pad en echte vangnetten liggen er tussentijds nauwelijks.

 AEX daggrafiek
AEX daggrafiek

Op de weekgrafiek is het nu ook flink verslechterd de 40 weeks voortschrijdend gemiddelde vlakt af. Er schijnt nu zelfs een flink lagere top neergezet te zijn rond de 515.7. De lange termijn trend is "nog" opwaarts gericht en ligt op de week grafiek nu dus rond 487. Bij een doorbraak hieronder is er dus voor het eerst sprake van een trendbreuk sinds 2003.

  AEX weekgrafiek
AEX weekgrafiek

 

 AEX daggrafiek
AEX daggrafiek

AEX stoplicht methode! Via simpele zogenaamde stoplicht methode geef ik de conditie aan betreft AEX index. De volgende niveaus kunnen voor u van betekenis zijn:

 GROEN  > 533  weerstand 533 moet doorbroken worden willen we een zonniger trend zien voor de BULLS. Alles behalve dat wijst momenteel op een zonnige trend voor de BULLS.

 ORANJE > 522  hierboven wordt het pas iets zonniger en pas daarboven kan een beweging worden ingezet richting 533.

 ROOD   <  499  doorbraak onder steun 499 de BULL MARKT komt in gevaar. Er zijn slechts 2 niveaus die dan nog gebroken moeten worden en we zitten in een BEAR MARKET. Namelijk 488 de lange termijn trendlijn en de laatste steun 479 voor een "mogelijke" vrije val.

  MA 50

Het 50 daags voortschrijdend gemiddelde geeft middellange termijn trend aan, deze is dalend en sterk neerwaarts gericht.

MA 200

Het 200 daags voortschrijdend gemiddelde geeft de lange termijn trend aan, deze is nu neutraal en beweegt min of meer zijwaarts.

Conclusie: De BEARS beginnen langzamerhand meer controle te krijgen over de markten en drukken alle indices diep in het rood in de eerste week van het nieuwe jaar. De BEAR MARKET ligt nu nog maar in een klein hoekje na een BULL MARKET van 5 jaar. Onder de 479 is het definitief voorbij en start de BEAR MARKET.
 

 

Beurscommentaren zijn bedoeld om aan te geven welke richting het op zou kunnen gaan.  Deze informatie is informatief bedoeld en niet om posities in te nemen. Exacte signalen zijn exclusief voor abonnees. Klik hier voor informatie over een abonnement.

 

Met vriendelijke groet,
Lammert Doddema.

 

Nieuwsbrief archief, de laatste 10 nieuwsbrieven

Nieuwsbrief archief  |  Nieuwsbrief aanmelden/afmelden

 

Handelen op de beurs is niet voor iedereen weggelegd. Geld verdienen op de beurs is namelijk geen simpele karwei, de gouden tip: geduld en discipline zijn de meest belangrijkste factoren om geld te verdienen op de financiƫle markten.

Beurstips in de Nederlandse aandelen uit de AEX, AMX en AScX index, Duitse aandelen uit de DAX index en Franse aandelen uit de CAC40 index. Derivaten beurstips in de AEX future, NASDAQ-100 future en de forex EUR.USD.

Geld verdienen op de beurs via beurstips? Neem een abonnement bij Tips2Trade van Lammert Doddema uit Winschoten meer als 16 jaar beurs ervaring.

 

Klik hier voor een abonnement.

 

 


naar boven

Valid HTML 4.01 Transitional