N I E U W S B R I E F  -  20 januari 2008 (14:15)


 

Goede middag,

AEX na "REGEN" komt altijd "ZONNESCHIJN" !?!

Afgelopen week is de Amsterdamse hoofdgraadmeter de AEX index weer behoorlijk gedaald met een verlies van maar liefst -6,6%! De Amerikaanse leidende DOW JONES index heeft een verlies geboekt van -4,0% en de US technologie beurs NASDAQ boekt een verlies van -4,1%.

INDEX

TREND

STEUN

WEERSTAND

AEX

dalend

steun @ 410

weerstand @ 470

DOW JONES

dalend

steun @ 11.925

weerstand @ 12.520

S&P 500

dalend

steun @ 1.220

weerstand @ 1.365

NASDAQ

dalend

steun @ 2.315

weerstand @ 2.385 / 2540

De AEX index is onder de 479 gedaald, vorige week meldde ik al dat dit een cruciaal moment is. Hieronder zou een grotere daling plaatst gaan vinden en dat is dan ook gebeurd de AEX zakte maar liefst naar de 450 punten.

De AEX is dus afgelopen week nog flink verder weggezakt met maar liefst een verlies van -12.7% ultimo dit jaar. Ik had eerst een herstel beweging verwacht maar de BEARS zijn te sterk. Maar we treuren niet want we zitten nog steeds met de FTI short @ 513.70 omgerekend op de FTI FEBRUARI 08 serie.

Maar goed hoe nu verder? Weerstand is er eerst rond de 480, pas daarboven kan misschien een herstel zich verder voortzetten.

Scenario 1). Deze ellende is pas voorbij als we nu een bodem hebben gevonden op 450 en we dan een herstel krijgen richting 480 om dan vervolgens een hogere bodem te krijgen boven de 450!

Scenario 2). Deze ellende is nog niet voorbij als we verder wegzakken en gelijk richting de 410 gaan waar pas de volgende steun van betekenis ligt. Je hoort ons niet klagen maar het is wel knap vervellend als je nog LONG posities hebt. Het lijkt me dan ook niet verstandig om nu afscheid te gaan nemen van de stukken daar is het nu te laat voor.

 AEX daggrafiek
AEX daggrafiek

Op de weekgrafiek gaf ik twee weken terug al aan dat de 499 gebroken is en dat dit niet veel goeds voorspeld. Daarna kregen we een lagere top rond 515.7 om vervolgens ook nog eens de stijgende trendlijn rond 488 naar beneden te breken.

Een daling richting 420 de steun op de weekgrafiek sluit ik niet uit, maar de meeste kans op een herstel acht ik nu toch het grootst. "Na regen komt altijd zonneschijn dus ook op de beurs".

  AEX weekgrafiek
AEX weekgrafiek

 

 AEX daggrafiek
AEX daggrafiek

AEX stoplicht methode! Via simpele zogenaamde stoplicht methode geef ik de conditie aan betreft AEX index. De volgende niveaus kunnen voor u van betekenis zijn:

 GROEN  > 521.5   de weerstand 521.5 moet eerst uitgenomen worden wil het plaatje er weer rooskleurig uit gaan zien voor de BULLS.

 ORANJE > 479.5  steun 479.5 was belangrijke steun die niet gebroken moest worden. Deze is nu zware weerstand en pas hierboven is kans op verder herstel.

 ROOD   <  410  steun is er eigenlijk pas op 410, hieronder zou de markt ook verder weg kunnen zakken richting 380!

  MA 50

Het 50 daags voortschrijdend gemiddelde geeft middellange termijn trend aan, deze is dalend en sterk neerwaarts gericht.

MA 200

Het 200 daags voortschrijdend gemiddelde geeft de lange termijn trend aan, deze is dalend en nu ook neerwaarts gericht.

Conclusie: Alles wijst erop dat we nog lager kunnen schreef ik vorige week. Ik had gerekend op een herstel om daarna weer verder te dalen. Zelfs dat is niet gebeurd de beurs ging linea recta de kelder in. We zouden begin van de week dus nog wat weg kunnen glijden maar zoals de titel al zegt: "Na regen komt zonneschijn" verwacht ik toch in de loop van de week een herstel.
 

 

Beurscommentaren zijn bedoeld om aan te geven welke richting het op zou kunnen gaan.  Deze informatie is informatief bedoeld en niet om posities in te nemen. Exacte signalen zijn exclusief voor abonnees. Klik hier voor informatie over een abonnement.

 

Met vriendelijke groet,
Lammert Doddema.

 

Nieuwsbrief archief, de laatste 10 nieuwsbrieven

Nieuwsbrief archief  |  Nieuwsbrief aanmelden/afmelden

 

Handelen op de beurs is niet voor iedereen weggelegd. Geld verdienen op de beurs is namelijk geen simpele karwei, de gouden tip: geduld en discipline zijn de meest belangrijkste factoren om geld te verdienen op de financiƫle markten.

Beurstips in de Nederlandse aandelen uit de AEX, AMX en AScX index, Duitse aandelen uit de DAX index en Franse aandelen uit de CAC40 index. Derivaten beurstips in de AEX future, NASDAQ-100 future en de forex EUR.USD.

Geld verdienen op de beurs via beurstips? Neem een abonnement bij Tips2Trade van Lammert Doddema uit Winschoten meer als 16 jaar beurs ervaring.

 

Klik hier voor een abonnement.

 

 


naar boven

Valid HTML 4.01 Transitional