N I E U W S B R I E F  -  20 december (20:00)


Goeden avond,

AEX klaar voor een "grote" beweging ?!?

De Amsterdamse beursgraadmeter de AEX index is afgelopen week +0,72% gestegen, de afgelopen maand +4,80% en over de afgelopen 3 maanden een daling van maar liefst -34,65%. Het jaar rendement vanaf 31 december 2007 tot en met nu staat maar liefst op een daling van -51,62%.

Hieronder ziet u de AEX week grafiek en hier is de belangrijkste steun de bodem van 12 maart 2003 op 217,80. Wanneer deze neerwaarts wordt gebroken geeft dat een heel slecht scenario. Eerste koersdoel is dan de top van 01 februari 1994 op 199,97. Hieronder kan de AEX zelfs afdalen richting 169,95 dat is de bodem van 27 juni 1994.

AEX week grafiek
AEX week grafiek

Het 200 daags gemiddelde ( de rode dunne lijn) is neerwaarts gericht en dalend dat geeft aan dat de lange termijn in een BEAR (dalende) markt zit.

Het 50 daags gemiddelde (de dikke stippellijn) is sinds afgelopen week gaan draaien naar neutraal. Dit geeft aan dat "waarschijnlijk" de middellange termijn zijwaarts gaat bewegen. Maar daar is het nu nog te vroeg voor om een conclusie uit te trekken. Het geeft wel aan dat er een adempauze is gekomen in de forse dalingen.

Hieronder hebben we de AEX dag grafiek hier is heel duidelijk te zien dat het 50 daags gemiddelde (253,14) als weerstand dient. Mocht de AEX hier een aantal dagen boven weten te sluiten dan kan dit een ommekeer in de trend voor de middellange termijn betekenen.

AEX dag grafiek
AEX dag grafiek

Net boven het 50 daags gemiddelde treffen we tevens de eerste belangrijke steun van betekenis aan zo rond de 257,53 dat is de top van 11 december 2008. Hierboven kan de AEX verder herstellen richting de weerstand op de top van 04 oktober 2008 rond 291,13.

Wanneer de AEX een aantal dagen boven de 291,13 weet te sluiten kan dit een trendomkeer geven voor de lange termijn. De dalende trend is gebroken met een uitbraak boven de dalende trend (dalende blauwe lijn) zo rond 326,53.

Conclusie: Al met al moet de AEX nog heel wat presteren wil de dalende trend keren. Boven 257,53 kan de AEX een flinke herstel laten zien richting 291,13 maar pas boven de dalende trendlijn 326,53 kan er sprake zijn van een trend omkeer. Onder 217,80 wordt het een vervolg van de BEAR markt en kunnen de hele slechte scenario's uit de doos worden getrokken. Er zal dan een snelle daling richting de 200 plaats gaan vinden, met zelfs mogelijk uitschieter naar 170!

 

Federal Reserve Building, Washington

Het Amerikaanse stelsel van Centrale banken de FED hebben deze week de rente verlaagd van 1,0% naar een range tussen 0,25% á 0,0% dat is de laagste rente stand ooit! Op de site Tips2Trade staan de grafieken van zowel de FED (US rente) als de ECB (EU rente).

Tot nu toe heeft het nog geen enkele effect gehad op de US beurzen, deze waren dinsdag na het besluit ruim 4% gestegen, maar deze winst is in de afgelopen 3 dagen weer compleet verdampt.

De komende 4 á 8 weken kunnen wel eens héél cruciaal worden welke richting de markten gaan kiezen. Uiteindelijk hebben de markten altijd gelijk, hoe je het ook wind of keert.

 

Beurscommentaren zijn bedoeld om aan te geven welke richting het op zou kunnen gaan.  Deze informatie is informatief bedoeld en niet om posities in te nemen. Exacte signalen zijn exclusief voor abonnees. Klik hier voor informatie over een abonnement.

 

Met vriendelijke groet,
Lammert Doddema.

 

Nieuwsbrief archief, de laatste 10 nieuwsbrieven

Nieuwsbrief archief  |  Nieuwsbrief aanmelden/afmelden

 

Handelen op de beurs is niet voor iedereen weggelegd. Geld verdienen op de beurs is namelijk geen simpele karwei, de gouden tip: geduld en discipline zijn de meest belangrijkste factoren om geld te verdienen op de financiële markten.

Beurstips in de Nederlandse aandelen uit de AEX, AMX en AScX index, Duitse aandelen uit de DAX index en Franse aandelen uit de CAC40 index. Derivaten beurstips in de AEX future, NASDAQ-100 future en de forex EUR.USD.

Geld verdienen op de beurs via beurstips? Neem een abonnement bij Tips2Trade van Lammert Doddema uit Winschoten meer als 16 jaar beurs ervaring.

 

Klik hier voor een abonnement.

 

 


naar boven

Valid HTML 4.01 Transitional