N I E U W S B R I E F  -  13 februari (19:00)


Goeden avond,

AEX binnenkort EXTREME DALING ?!?

De AEX fleurt weer op en Jantje huilt en Jantje lacht. In principe zitten we nu sinds november in een zijwaartse beweging een consolidering tussen 272 en 227 met af en toe een uitschieter erboven en eronder.

Weerstand voor de hele korte termijn ligt nu rond 254. Daarna volgt de top van 09 februari rond 264. Voor de middellange termijn ligt de weerstand rond 272 de top van 06 januari.

Steun voor de hele korte termijn ligt nu rond 245 met direct daaronder de bodem van 02 februari zo rond 242. Voor de middellange termijn ligt de steun rond 227 de bodem van 23 januari.

Deze keer dan ook de grafieken voor de korte termijn die u hieronder ziet. Maar nu ook de grafieken voor de middellange termijn en de zeer lange termijn. Die van de lange termijn is dan ook zeer interessant hier is namelijk te zien dat in principe nog een EXTREME DALING op de loer ligt.

AEX index
AEX index

Belangrijke niveaus: weerstand:  264  steun:  242

 

Hieronder treft u de AEX index met een analyse voor de middellange termijn. Hier is nu heel goed te zien dat de LANGE termijn gewoon nog flink neerwaarts is gericht. De voortschrijdend gemiddelde van 200 dagen beweegt nu rond 343 en is neerwaarts gericht.

Het 200 daags gemiddelde is een maatstaaf voor een lange tot zeer lange termijn trend. Ook de dalende blauwe trendlijn geeft aan dat de lange termijn nog flink neerwaarts is gericht deze ligt nu zelfs boven het 200 daags gemiddelde zo rond 415.

De middellange termijn trend beweegt nu sinds november zijwaarts tussen een range van 272 en 227. Ook geeft het 50 daags gemiddelde rond de 250 aan dat deze sinds eind 2008 nu zijwaarts beweegt. Een uitbraak uit de steun of de weerstand van de middellange termijn is bepalend voor de lange termijn.

De grote vraag is en blijft nu ook wat wordt deze consolidatie periode. Wordt het een omkeer dan kunnen we dit jaar hogere koersen verwachten. Wordt het een voortzetting van de huidige trend, dan kunnen we onze borst maar nat maken. EXTREME DALINGEN liggen dan op de loer. Zie hiervoor ook de lange termijn grafiek hieronder.

 AEX index
AEX index

Belangrijke niveaus: weerstand:  272  steun:  227

 

Hieronder treft u dan de lange termijn grafiek van de AEX aan. Technisch ligt het er niet bepaald florissant erbij. Natuurlijk kan dit snel veranderen maar dan zouden er ook positieve economische en fundamentele signalen moeten komen. En natuurlijk lopen de beursen altijd vooruit op wat er komen gaat. Maar dat kan uiteraard ook in een negatief scenario natuurlijk zijn k/w verhoudingen nu extreem laag, maar dat kan nog lager.

Als ik nu toch een vergelijking ga maken met 2000 tot 2003 de Internet Bubble en de boekhoud schandelen crisis. We hadden hier toen op de AEX maar liefst een daling van 703 naar 218 een daling van 485 punten (-69%). Economisch ging het toen niet zo slecht als nu ook fundamenteel was het niet zo beroerd als nu. De huidige Krediet Crisis is stukken slechter voor de economie, Europa zit in een recessie met misschien wel een naderende depressie.

Om nu maar gelijk "To the Point" te komen het is nu allemaal economisch en fundamenteel slechter, maar de AEX heeft technisch nog steeds niet de daling gemaakt van -69% van toen? Zouden we toch nog een daling krijgen richting 175 dat is namelijk een daling van -69% vanaf de toppen van 2007 op 565! Of zouden we zelfs op basis van punten vanaf de toppen van 2007 kunnen dalen, dat zou een daling betekenen naar maar liefst een AEX van 80 !!!

 AEX index
AEX index

Belangrijke niveau:steun:  217

 

Nogmaals ik ben van nature BULLISH (wie niet), maar de grafieken zetten me wel aan het denken. Ik kijk dan voornamelijk naar de middellange termijn. Deze is nu bepalend wat we dit jaar nog kunnen verwachten. Voor de bovenkant is dat 272 en dan 291 aan de onderkant is dat 227 en dan 217. Bij deze alvast een fijn weekend.

 

Beurscommentaren zijn bedoeld om aan te geven welke richting het op zou kunnen gaan.  Deze informatie is informatief bedoeld en niet om posities in te nemen. Exacte signalen zijn exclusief voor abonnees. Klik hier voor informatie over een abonnement.

 

Met vriendelijke groet,
Lammert Doddema.

 

Nieuwsbrief archief, de laatste 10 nieuwsbrieven

Nieuwsbrief archief  |  Nieuwsbrief aanmelden/afmelden

 

Handelen op de beurs is niet voor iedereen weggelegd. Geld verdienen op de beurs is namelijk geen simpele karwei, de gouden tip: geduld en discipline zijn de meest belangrijkste factoren om geld te verdienen op de financiƫle markten.

Beurstips in de Nederlandse aandelen uit de AEX, AMX en AScX index, Duitse aandelen uit de DAX index en Franse aandelen uit de CAC40 index. Derivaten beurstips in de AEX future, NASDAQ-100 future en de forex EUR.USD.

Geld verdienen op de beurs via beurstips? Neem een abonnement bij Tips2Trade van Lammert Doddema uit Winschoten meer als 16 jaar beurs ervaring.

 

Klik hier voor een abonnement.

 

 


naar boven

Valid HTML 4.01 Transitional