Goedendag,

AEX de TREND is NEERWAARTS!

De AEX geeft vandaag middels de Dynamic MA gemiddelden voor het eerst een verkoop sinds 11 september 2020. Dit signaal is tevens bevestigd middels lagere toppen en lagere bodems. Met andere woorden de TREND is NEERWAARTS en bevestigd.

De eerste verkoopsignaal was de doorbraak van de "paarse" trendlijn op 26 november. De AEX probeerde daar boven te sluiten maar dat mislukte. De daling werd ingezet en de eerste kenmerk van een dalende trend was bij een lagere top op 806.

Daarna werd er een lagere bodem geplaatst op 763 en vandaag is er waarschijnlijk een lagere top onder 806 op 790. Een daling onder 763 kan voor een grotere correctie zorgen belangrijke steun is dan het 200 daags gemiddelde (*MA200) op 756.

Wat zijn de belangrijkste niveaus?

Weerstand is ±806 1e lagere TOP
Steun is ±763 de 2e lagere BODEM
Koersdoel is ±756 de MA 200

AEX daggrafiek
AEX INDEX


Conclusie: "The trend is your friend"! De MA20 noteert onder de MA50 wat aangeeft dat de Middellange Termijn TREND dalend is. Zowel de MA20 als de MA50 noteren nog wel boven de MA200 evenals de AEX zelf. Dat impliceert dat de Lange Termijn TREND nog stijgende is.

Vooralsnog is dit een kleine correctie en kan het begin zijn van een grote correctie oftewel meer dan 10% vanaf de All Time High (ATH) 827,57. Dan kom je uit onder de 745. Dat betekent zelfs een slotkoers onder de MA200 en dat kan zelfs de Lange Termijn TREND in gevaar brengen.

De *OBOS indicator onderin de grafiek is OverBought wat waarschijnlijk een daling kan inluiden. Zolang de steun 763 niet gebroken wordt is er nog niets ernstig aan de hand. Een slot daaronder kan een grotere beweging tot stand brengen.

*OBOS = OverBought (over gekocht, klaar om te dalen) OverSold (over verkocht, klaar om te stijgen).
*MA
= Moving Average (voortschrijdend gemiddelde) een MA20 is het gemiddelde van 20 koersen.

US INDICES TREND is OPWAARTS

In tegenstelling tot de AEX zijn de US indices daarentegen positief en opwaarts gericht. De S&P heeft afgelopen donderdag zelfs een nieuwe All Time High slotkoers geplaatst op 4725,79. De NASDAQ index geeft wel een koop maar is evenals de DOW en S&P alle drie OverBought.

De NASDAQ vertoont wel hetzelfde beeld als de AEX: lagere toppen en lagere bodems. Dit kan een voorbode zijn voor de overige twee indices. Zodra de vorige toppen van de NASDAQ en DOW JONES wel opwaarts worden uitgenomen is de kans redelijk aanwezig voor hogere koersen.

DOW JONES, S&P 500 en NASDAQ daggrafiek
DOW S&P en NASDAQ GRAFIEK

Analyses zijn bedoeld om aan te geven welke richting het kan gaan. Als de markten er anders over denken past men een analyse aan en herziet men een analyse. Deze analyse is informatief bedoeld en is geen beleggingsadvies.

DOW S&P en NASDAQ GRAFIEK

Met vriendelijke groeten,
Lammert Doddema

We hebben 52 gasten en geen leden online