CE-INVESTMENTS & LAMMERT DODDEMA


Wie is Capital Equity INVESTMENTS & Lammert Doddema?

Het is belangrijk dat men weet wie achter de schermen zit!

Lammert Doddema (nov. 1964) is sinds 1992 actief bezig met beleggen en ontwikkelen van belegging systemen, teneinde emotieloos te kunnen beleggen. Belegd sinds 1992 bij ABNAMRO, sinds 1996 bij Alex en sinds 1998 bij InterActive Brokers / LYNX tot heden! Was partner bij 2 internationale vermogensbeheerders en is nu partner bij Helliot Vermogensbeheer NV.

In 2003 gestart met Capital Equity INVESTMENTS voor lange termijn aandelen beleggingen. Was columnist bij BeursPlaza.nl en Beurs.nl. Artikelen geplaatst in Duitse blad “Traders” en “Technische en Kwantitatieve Analyse”!

Beleg minimaal 5 jaar! Ieder systeem "faalt" eens!

USA MOMENTUM - belegging systeem sinds 2003

Legenda:
BLAUW: USA MOMENTUM
Licht groen: AEX
Oranje: DOW JONES
Paars: S&P 500
Rood: NASDAQ

Hoe is Lammert Doddema er toe gekomen om te gaan beleggen in aandelen? Vanaf zijn 17e moest hij regelmatig geld storten voor hun bedrijf Doddema Groenten en Fruit bij de Postbank in Winschoten. Daar zag hij folders liggen van Postbank Beleggingsfonds, Aandelenfonds etc..

Hij nam deze folders mee, las deze door en liet zijn gedachten hierover gaan. Het Beleggingsfonds ging over beleggen met gedeelte in onroerend goed, obligaties en aandelen. Het Aandelenfonds belegt in de grootste Nederlandse bedrijven.

postbank.png

Het Postbank Beleggingsfonds was een defensievere belegging volgens de folder dan het Aandelenfonds, maar het Aandelenfonds had een hoger rendement. Hiertegenover stond een "hoger risico" volgens de folder.

Hij keek naar de grafieken en vond het aandelenfonds er beter uitzien dan het beleggingsfonds. Dus de keus werd het aandelenfonds. Wat zijn eigenlijk aandelen vroeg hij zich af? Dat werd simpel uitgelegd in de folder.

Simpel uitgelegd, een beleggingfonds is een spreiding van aandelen in één fonds "het Aandelenfonds". Met andere woorden met één beleggingfonds had je aandelen van diverse bedrijven, in dit geval de grootste Nederlandse bedrijven.

Wat is nu een aandeel? Simpel uitgelegd is dat een stukje eigendom van een bedrijf. Koop je aandelen van een bedrijf dan ben je in principe een stukje eigenaar van zo'n bedrijf. Middels een beleggingfonds ben je dus eigenlijk een beetje eigenaar van diverse bedrijven (aandelen).

In 1982, toen hem op zijn 17e al duidelijk werd wat aandelen zo ongeveer zijn, heeft hij het Postbank Aandelenfonds gekocht middels participaties. Direct aandelen kopen ging toen nog niet via een Postbank rekening dat kon alleen via participaties.

Zo werd hij in 1982 een beetje eigenaar van diverse grote Nederlandse bedrijven. Het is zoals men wel eens zegt "een risico", maar deze bedrijven waaronder Unilever, Shell, Philips, ING, Akzo en nog 45 bedrijven zouden in zijn ogen niet zomaar omvallen.

Doddema Groente en Fruit, gestart in 1907 te Muntendam, sinds 1938 tot heden 2020 gevestigd aan de Venne 141, Winschoten
doddema-agf.jpg
Het bedrijf is in 2000 uit elkaar gegaan en was Lammert vanaf 2000 stille vennoot en is in 2014 uitgetreden.

Doddema AGF, had in 1981 5 groente- en fruitspeciaalzaken (Winschoten 2x, Stadskanaal 1x, Delfzijl 1x & Oude Pekela 1x) en ruim 60 werknemers. Daarnaast leverden zij aan bijna alle horeca, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen in de wijde omgeving.

Vergelijking Doddema t.o.v. ondernemingen in het Postbank Aandelenfonds (zoals: Unilever, ING, AKZO, Philips, Royal Dutch Shell) deze zijn ten eerste vele malen groter dan Doddema! Het risico is dus eigenlijk veel kleiner om "mede eigenaar" van deze bedrijven te zijn, dan de eigen onderneming Doddema. Is beleggen in aandelen dan gokken? Dat vindt hij dus absoluut niet!

Grote bedrijven die op beurzen genoteerd staan, zijn dus grote ondernemingen waar je in mee kunt ondernemen (beleggen) met eigenlijk minder risico dan in een eigen "kleine / middelgrote onderneming". Deze bedrijven maken normaliter meer winst en kunnen grote klappen meestal opvangen. Het belangrijkste vindt Lammert, dat je zo kan switchen van het ene bedrijf (aandeel) naar een ander bedrijf! Dat kan niet met je eigen onderneming.

In 1989 is Lammert gestopt met het Postbank Aandelenfonds, zijn vrouw kwam te werken bij de ABNAMRO effectenadministratie waardoor hij regelmatig inschreef op nieuwe aandelen en hier snel winst pakte. Zijn passieve "buy and hold beleggingen" (koop en houden) werd een actievere belegging.

In 1992 studeerde hij voor het MBA diploma, waar statistieken hem enorm aanspraken. Voornamelijk de trendberekening, dat aan kon geven wat de winst zou kunnen zijn in de toekomst, door middel van voortschrijdende gemiddelden. Hij stuitte begin 1992 op het MS-Dos programma "&Beurs".

Met &Beurs kon je grafieken bekijken en je kon er indicatoren inzetten zoals voortschrijdende gemiddelden. Zijn interesse in Technische Analyse was begonnen. Middels diverse indicatoren maakte hij zijn eerste belegging systemen. Dat was tijdrovend, alles moest op papier worden uitgerekend.

technischeanalyse.png

Begin jaren '90 kocht Lammert Wall Street Professional van Keyword waarmee hij grafieken kon maken van zijn eigen geprogrammeerde belegging systemen. Hiermee kon hij terug kijken of deze ook winstgevend waren om dan via deze methode te gaan beleggen.

Eind '92 ging hij d.m.v. zijn eigen ontworpen belegging systeem aandelen via de ABNAMRO beleggingslijn kopen. Hij had zijn eigen aandelen belegging portefeuille ELTA gecreëerd zie ontwikkeling sinds 1992 t/m 2003 hieronder, waarbij 2000 een rampjaar was!

ELTA - eerste belegging systeem, 1992 t/m 2003
ELTA.GIF

Legenda:
BLAUW: ELTA
Licht groen: AEX
Oranje: DOW JONES
Paars: S&P 500
Rood: NASDAQ

Hierboven de grafiek met ontwikkeling van ELTA (EUR Lange Termijn Aandelen), zonder de USA aandelen! Er zijn handelsregels vastgelegd, met behulp van technische indicatoren (zoals voortschrijdende gemiddelden) wordt er zonder emoties gekocht & verkocht.

Het systeem is in deze periode aanzienlijk aangepast betreft in en uitstap momenten. Pas in 2015 zijn voor het eerst verbeteringen aangepast betreft de "CRASH indicatoren" en in 2020 zijn deze vernieuwd en is er een nieuwe "CRASH methode" ontwikkeld (crashindicator.com)! Betreft de aandelen selectie methode is er nauwelijks iets aangepast in al die jaren sinds 1992!

In 1996 overgestapt naar Alex. Een nieuwe Nederlandse broker met zeer lage tarieven in verhouding tot ABNAMRO. Beleggen ging simpeler, sneller en je had direct uitvoeringen in beeld.

In 1998 dacht hij met Groningse nuchterheid: "Welke bedrijven zouden de toekomst hebben?"

Na goede beleggingen in BAAN, Getronics, CMG en ASML was het al duidelijk: "Technologie" heeft de toekomst. Mede hierdoor trok de NASDAQ enorm aan. Hierin zitten de sectoren van de toekomst zoals: Internet, Chiptechnologie, Media, Farmaceuten en Biotechnologie.

In 1998 weer van broker veranderd. Alex werd ingeruild voor Interactive Brokers. IB is één van de grootste en veiligste brokers wereldwijd.

abnamro.gif alex.gif ib.gif
Gestart in 1992 via ABN-AMRO 1996 overgestapt naar ALEX 1998 overgestapt naar IB tot heden
     

Het jaar 2000 was een ramp jaar! Op tijd uitgestapt begin 2000 voordat de grote val kwam. In september vakantie in de USA. Uiteraard even bij de NASDAQ en NYSE gekeken waar de koersen behoorlijk hard daalden. Dat wordt goedkoop inkopen na forse dalingen dacht hij. In november dus vol in NASDAQ aandelen gestapt.

Helaas daarna forse verliezen in de volgende 3 weken, 25% per week. Zijn vrouw zei donderdags tegen hem "Lammert wat zegt je systeem!" Antwoord: "Ik had nooit moeten kopen!" Mijn vrouw: "Waarom verkoop je dan niet alles"! Zo gezegd zo gedaan: Vrijdags alles direct verkocht.

De duurste les ooit in beleggen! Sindsdien alleen nog beleggen volgens geschreven regels (algoritmes) en niet reageren op emoties en/of hebzucht! Met schorpioen als sterrenbeeld (nov. 1964) valt dat niet altijd mee, want verliezen kan niet volgens Lammert!? De markt heeft helaas altijd gelijk!

Van 2000 tot 2003 geen koopsignalen in de lange termijn aandelen systemen. Dus veel daytrading en swingtrading in NASDAQ en AEX futures en Amerikaanse aandelen gedaan. Dat waren echt lange uren, met vaak hoofdpijn en waarbij de resultaten ook nog eens tegen vielen.

Resultaten van het korte termijn handelen in futures en aandelen zijn toen terugberekend om vergelijking te kunnen maken met de lange termijn aandelen systemen. Conclusie: lange termijn aandelen belegging systemen doen het veel beter dan het snelle handelen in aandelen en futures.

In oktober 2003 gestart met CE-INVESTMENTS, nadat aardig wat praktijk ervaring was opgedaan met eigen geld op de beurs. Het leer moment van 2000 kwam goed van pas, want gedeeltelijk 2008 / 2009 zaten we 100% cash betreft aandelen. Uiteraard zaten we ook wel es fout, niets werkt nl. 100%!

Eind 2013 gestopt met aandelen signalen (Tips2Trade) via website, E-mail en SMS, waar men zelf de aandelen moest kopen via bank of broker. Sinds 2013 tot heden alleen Vermogensbeheer in USA MOMENTUM, middels partnerschap bij internationale vermogensbeheerders.

Sinds november 2019 partner bij Helliot Vermogensbeheer te Baarn, waardoor USA MOMENTUM onder toezicht staat van De Nederlandse Bank en de AFM. Klanten kunnen procentueel mee beleggen via een eigen Lynx rekening.

Team Helliot Vermogensbeheer N.V. Amsterdamsestraatweg 55A, 3744 MA Baarn

Helliot Vermogensbeheer N.V. voert het USA MOMENTUM tradingbeleid waarbij research wordt aangeleverd door analist Lammert Doddema. Dat betekent dat CE-INVESTMENTS analyses en signalen aanlevert waarbij Helliot Vermogensbeheer het aankoop- en verkoopbeleid voert, transacties zorgvuldig uithandelt en de crash indicatoren adequaat inzet. Ideaal voor cliënten die niet de handelservaring of dagelijks de tijd hebben om zelf actief te traden.

Lammert Doddema heeft over de jaren bewezen in staat te zijn research aan te leveren op basis waarvan uitzonderlijke rendementen kunnen worden behaald. De teamleden van Helliot Vermogensbeheer N.V. vinden hun roots op de beursvloer als professionele handelaren en marketmakers. De combinatie van de analyses van CE-INVESTMENTS en de handelservaring van Helliot Vermogensbeheer N.V. is ijzersterk.

Waarom is Lammert gaan beleggen?

1). Door middel van aandelen, bezit in grote bedrijven en snel te verkopen!
2). Wanneer bedrijven flink winst maken maakt hij winst, dat is niet altijd zo!
3). Voldoet een aandeel (lees bedrijf) niet volgens zijn regels, dan verkopen!
4). Als zelfstandige zorgen voor eigen pensioen, beter dan pensioenfondsen!
5). Aandelen binnen 1 seconde cash, dan kan je het besteden aan wat je wil!

Discipline, Emoties & Geduld de gouden tips in beleggen.
Deze worden constant op de proef gesteld. Heeft u een eigen belegging systeem? Houdt u eraan, anders heeft u geen systeem! Heeft u geen geduld & discipline om te beleggen! Overweeg vermogensbeheer in USA MOMENTUM?

Heb minimaal een beleggingshorizon van 5 jaar! Er is nog nooit geld verloren in een periode van 5 jaar. Helaas is dat geen garantie, want dat is er niet bij beleggen! Ieder systeem "faalt" eens.

USA MOMENTUM beleggingssysteem sinds 2003

Legenda:
BLAUW: USA MOMENTUM
Licht groen: AEX
Oranje: DOW JONES
Paars: S&P 500
Rood: NASDAQ

USA MOMENTUM is een Amerikaanse aandelen portefeuille. Voor meer informatie KLIK HIER!
 

Vermogensbeheer USA MOMENTUM:

Startbedrag vanaf € 100.000,-
Winstfee is 10% volgens HWM principe
Beheerfee per jaar, dagelijks verrekend:
        2,0%
tot € 100.000 dan
        1,5%
tot € 500.000 dan
        1,0%
tot € 1.500.000 en
        0,5% boven € 1.500.000

Prijzen zijn exclusief 21% BTW

Heeft u vragen? E-mail of Bel voor informatie!

We hebben 226 gasten en geen leden online