TECHNISCHE ANALYSE MINI CURSUS


TECHNISCHE ANALYSE:

Technische Analyse is het bestuderen van grafieken van financiële markten aan de hand van koersontwikkelingen en volumes.

Grafieken ontstaan door koersontwikkelingen met een openingskoers, hoogste koers, laagste koers, slotkoers en volume. Het volume is het aantal verhandelde aandelen, contracten.

De drie belangrijkste basis principes van Technische Analyse zijn:

De markt verdisconteerd alles, alle gegevens zitten in de koersen verwerkt,
Koersen bewegen zich in trends (omhoog, zijwaarts, dalend),
De geschiedenis herhaalt zich.

 

FUNDAMENTELE ANALYSE

De grootste tegenhanger van Technische Analyse is Fundamentele Analyse. Fundamentele Analyse is het bestuderen van fundamentele gegevens van bedrijven zoals intrinsieke waarde, boekwaarde, liquiditeit, solvabiliteit, dividend rendement, koerswinst verhoudingen, winst per aandeel et cetera.

Beroemde Technische Analisten zijn: John Murphy, Ralph Acampora, Martin Pring, Steve Nison en Alexander Elder.

Beroemde Fundamentele Analisten zijn: Benjamin Graham en zijn leerling Warren Buffet. Warren Buffet is hiermee tevens de rijkste belegger aller tijden geworden.

Beiden zijn Value Investors, kort gezegd zoeken zij bedrijven met een zeer lage koers/winst (k/w) verhouding met grote winst potenties. Bedrijven die dus gezond zijn maar zwaar zijn ondergewaardeerd.

 

GRAFIEKEN

De technische analist werkt overwegend met grafieken. Er zijn diverse soorten grafieken maar de drie meest gebruikte zijn de:

lijngrafiek, deze is gebaseerd op de slotkoers
staafgrafiek, hierop staat de opening, hoogste, laagste en slotkoers
candlestick grafiek, deze heeft een vergelijking met de staafgrafiek maar met het verschil dat deze meer inhoud bied.

De candlestick grafiek heeft de laatste decennia een enorme toevlucht genomen, wegens de diepgang die deze grafiek toont. Steve Nison heeft de eeuwenoude techniek uit Japan vertaald in Technische Analyse met zijn boek "Japanese Candlestick Charting Techniques".

Hieronder treft u de drie soorten grafiek:

diverse soorten grafieken

Bij de lijngrafiek is de slotkoers de lijn. Zodoende krijgen we een grafiek die opvolgend is en dus een lijn is. Bij de staaf en candlestick grafiek is dat dus anders, deze grafieken hebben namelijk een opening, hoogste, laagste en slotkoers.

open, hoog, laag, slot

Bij de candlestick grafiek kan men tevens heel snel zien of het verloop van een candle stijgend of dalend is. Een rode (of dichte) candle geeft aan dat de opening koers hoger was dan het slot koers. Bij een groene (of open) candle is dat precies het omgekeerde, hier is de opening lager dan het slot. Een rode candle is bearish (dalend) en een groen candle is bullish (stijgend).

In het boek van Steve Nison  "Japanese Candlestick Charting Techniques" zijn hier zelfs complete strategieën mee mogelijk. Sommige patronen kunnen aangeven of er een ommekeer in de markt zit of niet.
 


DE TREND

"De trend is je vriend (the trend is your friend)" is een veel gesproken gezegde bij Technische Analyse. En ook het gezegde: "Ga nooit tegen de trend in (never buck the trend)". Er zijn drie richtingen mogelijk die dus de trend bepalen namelijk: stijgend, zijwaarts en dalend.

stijgende, zijwaartse en dalende trend

Een trend is dus gekwalificeerd in de volgende bewegingen:

Opwaartse trend heeft steeds hogere toppen en bodems (uptrend)
Zijwaartse trend heeft horizontale toppen en bodems (sideways)
Neerwaartse trend heeft steeds lagere toppen en bodems (downtrend)

De trend kan ook worden verdeeld in tijd kwalificaties. De 3 belangrijkste zijn:

Lange termijn (major term trend) deze duurt 6 maanden of langer
Middellange termijn (intermediate term trend) deze beweegt tussen de 3 maanden tot 6 maanden
Korte termijn (short term trend) deze heeft een periode tot 3 maanden

De markten bewegen dus in koersgolven, hier is ook weer een aparte theorie over namelijk de Elliot Wave Theorie. Deze theorie probeert aan de hand van koersgolven het verloop van de koersen in de toekomst te voorspellen.
 


STEUN EN WEERSTAND

Koersen bewegen in trends, hierdoor ontstaan toppen en bodems. Een vorige top of bodem dient of als weerstand of als steun.

Van een uptrend is sprake als de vorige bodem lager ligt dan de nieuwe en de toppen hoger komen te liggen dan de vorige.

Van een downtrend is sprake als de bodem lager komt te liggen als de vorige en de toppen tevens lager komen te liggen dan de vorige.

 

Een top dient dus als weerstand als deze gebroken wordt kan een trend omslaan in een zijwaartse trend of een stijgende trend.

Een bodem dient als steun wanneer deze gebroken wordt kan een trend omslaan in een zijwaartse trend of een dalende trend.

steun en weerstand

Bij de onderste grafiek kunt u nu heel goed zien dat een voormalige steun nu weerstand is geworden in deze down trend. Wanneer deze weerstand naar boven wordt gebroken kunnen de koersen zijwaarts bewegen of het is de start van een up trend.
 


KOERSPATRONEN

De meest bekendste koerspatroon is de schouder - hoofd - schouder patroon. Deze patroon ontstaat als er na een hogere top een lagere top wordt gevormd.

Het exacte patroon is een lagere top (linker schouder) een hogere top (hoofd) en een lagere top (rechter schouder) De bodems onder deze toppen vormen de neklijn. Wanneer de neklijn wordt gebroken is het patroon voltooid en kan er een daling plaats vinden van minimaal de top van het hoofd tot de neklijn en deze dan projecteren naar beneden bij de doorbraak.

Schouder - Hoofd - Schouder patroon
schouder - hoofd - schouder patroon

Een omgekeerde schouder - hoofd - schouder patroon geeft met veel zekerheid een bodem in de markt. Er is dan een linker bodem (linker schouder) en deze is hoger als de middelste bodem (hoofd) en rechts vormt zich dan een hogere bodem (rechter schouder). Het patroon is pas voltooid wanneer de neklijn (lijn boven de toppen) naar boven wordt doorbroken.

Omgekeerde Schouder - Hoofd - Schouder patroon
schouder - hoofd - schouder patroon

 

De volgende patroon komt ook zeer vaak voor en wordt altijd aandachtig bekeken, namelijk de dubbel bodem of dubbel top patroon.

De dubbele bodem patroon ontstaat wanneer er een bodem neergezet is en deze getest wordt. Wanneer de test succesvol is heeft men een dubbele bodem. Meestal kan er rond een dubbele bodem worden gekocht.

Een echt technische koopsignaal is pas boven de hoogste top tussen de twee bodems. Dat is het signaal volgens het boekje, vele traders en technische analisten hebben hier hun eigen methodes en systemen voor.

Dubbel bodem patroon
dubbele bodem patroon

De dubbele top patroon ontstaat wanneer er een top neergezet is en deze getest wordt. Wanneer de test succesvol is heeft men een dubbele top. Meestal kan er rond een dubbele top worden verkocht.

Een echt technische verkoopsignaal is pas onder de laagste bodem tussen de twee toppen. Dat is het signaal volgens het boekje, vele traders en technische analisten hebben hier hun eigen methodes en systemen voor.

Dubbel top patroon
dubbele top patroon

Naast de dubbele bodem en toppen kent men ook de drie dubbele toppen en bodems. In principe gelden hier dezelfde regels als bij de dubbele bodem en toppen.

Naast de bovenstaande omkeer patronen kent men ook nog vele soorten voortzetting patronen. De bekendste zijn: vlag en wimpel patroon, driehoeken, diamant formatie (deze komt zeldzaam voor), de rechthoek en de wig patroon. Ook een schouder - hoofd - schouder patroon kan een voortzetting patroon zijn.
 


INDICATOREN

Naast de trendlijnen, steun en weerstandlijnen heeft men ook indicatoren. Dit zijn wiskundige berekeningen van de koers en dienen als hulpmiddel om bijvoorbeeld een trend te identificeren of om bodems te bepalen. De indicatoren die de trend bepalen zijn de trendindicatoren en de indicatoren die de bodems bepalen zijn oscillatoren.

Nogmaals indicatoren zijn hulpmiddelen om te bepalen waar men kan kopen/verkopen. Net zoals een timmerman een hamer, zaag, beitel nodig heeft om zijn werk te kunnen doen.

Een veel gebruikte trendindicator is het voortschrijdend gemiddelde. Een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde is een zeer eenvoudige indicator deze doet niets anders dan het bepalen van de onderliggende trend.

Een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde is niets anders dan koersen over een bepaalde periode bij elkaar optellen en deze dan delen door deze periode.

Bijvoorbeeld een voortschrijdend gemiddelde van 10 dagen: alle koersen van die 10 dagen optellen en delen door 10. U heeft dan het 10 daags voortschrijdend gemiddelde.

De meest bekende voortschrijdende gemiddelden zijn:

Eenvoudige voortschrijdende gemiddelde de koersen over bepaalde periode worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door deze periode. Deze gemiddelde wordt aangeduid als MA (Moving Average).

Exponentiële voortschrijdend gemiddelde hier wordt telkens een bepaald gewicht toegekend aan de koers over een bepaalde periode. Deze gemiddelde wordt  aangeduid als EMA (Exponential Moving Average)

Gewogen voortschrijdend gemiddelde hier wordt telkens het gewicht lineair vermindert over een bepaalde periode, naarmate men terug gaat in tijd. Deze gemiddelde wordt aangeduid als WMA (Weigthed Moving Average)

 

Het moeilijkste is nu welke MA moet ik nu gebruiken. Dit is zeer verschillend en ook naar eigen inzicht. Hierdoor heeft ook iedere technische analist zijn eigen visie. Technische Analyse is naast wetenschappelijke bepalingen ook kunst want iedere technische analist interpreteert zijn inzicht en kennis namelijk anders.

Als richtlijn kan ik u het volgende vertellen:

een 10 daags gemiddelde wordt gebruikt voor de korte termijn,
een 50 daags gemiddelde wordt gebruikt voor de middellange termijn
een 200 daags gemiddelde voor de lange termijn.

Professionele partijen gebruiken 200 daags gemiddelde om trend te bepalen voor zeer lange termijn.

 De drie meeste gebruikte moving average .
moving average


Hieronder aantal bekende grafiek patronen die richting van de markt kunnen aangeven.

chart patterns


Beleggen is lange termijn! Ieder systeem faalt eens! Beleg minimaal 5 jaar of langer!
 

Beste belegging systeem sinds 2003

Legenda:
*
BLAUW: USA MOMENTUM
* Licht groen: NASDAQ 100
* Oranje: S&P 100
* Paars: AEX INDEX
 USA MOMENTUM
is een zeer speculatieve Amerikaanse aandelen portefeuille (risk factor 7). Deze wordt bewaakt middels CRASH Indicatoren (crashindicator.com). Daarnaast is er een EUR.USD positie die inspeelt op valuta schommelingen.

D.m.v. algoritmes en technische indicatoren worden aandelen gescreend uit de Amerikaanse beurs indices S&P 100 (100 grootste Amerikaanse bedrijven) en NASDAQ 100 (100 grootste Tech bedrijven).

USA MOMENTUM heeft maximaal 15 aandelen werkt met ±50% effectenkrediet!

 

Vermogensbeheer USA MOMENTUM:

Mee beleggen vanaf € 50.000 geen max!
Winst Fee is 9% volgens HWM principe*
Beheer Fee per jaar, dagelijks verrekend:
        1,80%
tot € 100.000 dan
        1,35%
tot € 500.000 dan
        0,90%
tot € 1.500.000 dan
        0,45% boven € 1.500.000

Prijzen zijn exclusief 21% BTW

* High Water Mark (HWM) principe wordt maandelijks berekend over een daadwerkelijk behaalde winst ten opzichte van een vorige hoogste vermogenswaarde. U betaald dus nooit 2x over een behaalde vermogenswinst!

AANMELDEN

 

Heeft u vragen? E-mail of Bel voor informatie!

Website maakt gebruik van cookies en andere technologieën. Klik OK voor akkoord.

Lees cookie verklaring!

OK

Cookies verklaring

Het gebruik van Cookies:

Deze site maakt gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina's van deze website en/of Flash applicaties wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schijf van uw computer, mobiele telefoon, smartwatch of tablet wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.

Het gebruik van cookies is van groot belang voor het goed laten draaien van onze website, maar ook cookies waarvan u niet direct het effect ziet zijn zeer belangrijk. Dankzij de (anonieme) input van bezoekers kunnen we het gebruik van de website verbeteren en deze gebruiksvriendelijker maken.

Toestemming voor het gebruik van cookies:

Voor het gebruik van bepaalde cookies is uw toestemming vereist. Dit kan door op de knop OK te klikken bij het bezoeken van deze website.

Uw rechten met betrekking tot uw gegevens:

U heeft recht op inzage, rectificatie, beperking en verwijdering van persoonsgegevens. Daarnaast heeft u recht van bezwaar tegen verwerking van persoonsgegevens en recht op gegevensoverdraagbaarheid. U kunt deze rechten uitoefenen door ons een mail te sturen via info@tips2trade.com. Om misbruik te voorkomen kunnen wij u daarbij vragen om uw adequaat te identificeren. Wanneer het gaat om inzage in persoonsgegevens gekoppeld aan een cookie, vragen we u een kopie van het cookie in kwestie mee te sturen. U kunt deze terug vinden in de instellingen van uw browser.

Cookies blokkeren en verwijderen:

U kunt cookies ten alle tijden eenvoudig zelf blokkeren en verwijderen van uw internetbrowser. Ook kunt u uw internetbrowser zodanig instellen dat u een bericht ontvangt als er een cookie wordt geplaatst. U kunt ook aangeven dat bepaalde cookies niet geplaatst mogen worden. Bekijk voor deze mogelijkheid de helpfunctie van uw browser. Als u de cookies in uw browser verwijdert, kan dat gevolgen hebben voor het prettig gebruik van deze website.

Wees er wel van bewust dat als u geen cookies wilt, wij niet meer kunnen garanderen dat onze website helemaal goed werkt. Het kan zijn dat enkele functies van de site verloren gaan of zelfs dat u de website helemaal niet meer kunt bezoeken.

Nieuwe ontwikkelingen en onvoorziene cookies:

De teksten van deze website kan op ieder moment worden aangepast door voortdurende ontwikkelingen. Dit geldt ook voor onze cookie verklaring. Neem deze verklaring daarom regelmatig door om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen.

In sommige artikelen kan gebruik worden gemaakt van content die op andere sites wordt gehost en op deze site wordt ontsloten door middel van bepaalde codes (embedded content). Denk hierbij aan bijvoorbeeld Youtube video's. Deze codes maken vaak gebruik van cookies. Wij hebben echter geen controle op wat deze partijen met hun cookies doen.

Het kan ook voorkomen dat via onze websites cookies worden geplaatst door anderen, waarvan wijzelf niet altijd op de hoogte zijn. Komt u voor onze website onvoorziene cookies tegen die u niet kunt terugvinden in uw log. Laat het ons weten via info@tips2trade.com. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de derde partij en vraag welke cookies ze plaatsen, wat de reden daarvoor is, wat de levensduur van de cookie is en op welke manier ze uw privacy gewaarborgd hebben.

Slotopmerkingen:

Wij zullen deze verklaringen af en toe aan moeten passen, bijvoorbeeld wanneer we de website aanpassen of regels rondom cookies wijzigen. U kunt deze pagina altijd raadplegen voor de laatste versie.

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben neem dan contact op via e-mail: info@tips2trade.com