Goedendag,

DOW JONES wordt CORONA CRASH herhaling 1929?


De DOW JONES Industrial Average is de index met de 30 grootste "industriële" bedrijven van Amerika, ook wel de moeder der beurzen genoemd. Dit is tevens de bekendste beurs index ter wereld en één van de leading indicators waar het met de economieën heen kan gaan.
 

Nu ben ik van nature een zeer positief ingesteld iemand en wil zeker geen paniek zaaien, maar mijn onderbuik gevoel zegt nu toch wel dat dit wel eens goed fout kan gaan!
 

Gaan we een herhaling krijgen van de "grote depressie" van 1929? Die kans is reëel aanwezig door deze ongekende Global virus uitbraak genaamd COVID-19 de Corona Virus. We zitten inmiddels in een ongekende situatie wat niemand ooit eerder heeft meegemaakt. Complete economieën worden tot stilstand gelegd en dat zal ongetwijfeld wereldwijd gevolgen hebben, ondanks alle stimuleringsmaatregelingen.
 

Laten we eens kijken naar de grafiek van de DOW JONES in 1929 hieronder. Daar begon de daling na 3 september 1929 met een hoogste koers op 381,17 wat werd gevolgd met een razendsnelle daling van maar liefst -47,87%! Daarna volgde een opleving tot april 1930 om vervolgens daarna een daling in te zetten van maar liefst 85,99% tot jul 1932!
 

DOW JONES depressie jaren 1929-1932


Hieronder grafiek van de DOW JONES nu, met de snelste daling ooit in de geschiedenis. De daling vanaf 12 februari tot afgelopen vrijdag met maar liefst -32,81%. Dat alles is gebeurd zonder noemenswaardige herstel zoals een pullback! De grootste vraag die iedere belegger bezig houdt, "Hebben we het ergste gehad"?! Helaas hierop kan ik u geen antwoord geven, simpelweg omdat niemand het weet.
 

DOW JONES de Corona Crash 2020

Zouden we een milde herhaling van 1929 kunnen krijgen? Dat betekent dat we nog minimaal tot -47,87% kunnen dalen, oftewel een DOW JONES van 15.400 punten. Zelf acht ik deze kans zeer reëel. Iets boven de 15405 liggen tevens 2 belangrijke steunniveaus namelijk de bodems van 2015 en 2016.
 

Als de geschiedenis zich na 90 jaar herhaalt en we maken een nieuwe depressie zoals in 1929 mee, dan kan de DOW zelfs afdalen naar 3250! Persoonlijk verwacht ik dat niet, maar het is ook niet uit te sluiten. Alles hangt af van hoe snel men global de corona virus onder controle krijgt en hoe snel de bedrijven wereldwijd weer de normale gang van zaken kunnen oppakken.
 

Analyses zijn bedoeld om aan te geven welke richting het kan gaan. Als de markten er anders over denken past men een analyse aan en herziet men een analyse. Bovenstaande is informatief bedoeld en niet om posities in te nemen.
 

Ik wens iedereen veel sterkte en gezondheid in deze zeer uitzonderlijke tijd!


Met vriendelijke groeten,
Lammert Doddema

We hebben 16 gasten en geen leden online