Goedendag,
 

S&P 500 krijgt CORONA CRASH vervolg?


De S&P 500 (SPX) vertegenwoordigd de 500 grootste Amerikaanse bedrijven en dus grotendeels de US economie. Persoonlijk vind ik het één van de belangrijkste graadmeters waar het met de beurzen heen kan gaan.
 

S&P 500 is vanaf zijn ATH -27% gezakt, resultaat dit jaar is -23%. Krijgt de CORONA CRASH een vervolg is waarschijnlijk wat de meeste beleggers op de Corona Virus na bezig houdt. Het antwoord hierop krijgen we alleen via de markt. Het verbaasd mij trouwens dat de COVID-19 "nog" geen zwaardere impact op de beurzen heeft. Blijkbaar is de COVID-19 crisis milder dan de "Internet Bubble" (2000 / 2003) of de "Financiële Crisis" (2008 / 2009). Persoonlijk denk ik dat het een nog grotere impact kan krijgen. Sowieso op de economie, met 6,6 miljoen werkloosheid aanvragen in de US afgelopen week, de grootste aanvraag in de historie in een week? Maar goed dat zegt mijn boerenverstand.
 

Bekijk ik het technische dan is één ding heel duidelijk de korte termijn trend is héél scherp naar beneden. Zie de lichtblauwe trend kanaal (2 stippellijnen). Daarnaast spelen een aantal fibonacci niveaus een belangrijke rol. Waar kan de doorbraak plaats vinden?

Belangrijkste niveaus:

Weerstand 2650,89 is het 38,2% fibonacci retracement waar de meeste beurzen tot nu allemaal op afketsen. Het is tevens een flink lagere top. Bij een definitieve uitbraak, dus een slotkoers hierboven is eerste koersdoel het 50% fibonacci niveau 2792.

Steun 2191,86 is het diepste punt "momenteel" van de Corona Crash. Een doorbraak met een slotkoers hieronder zet de deur open voor een vrije val richting het 138,2% fibonacci niveau op 1733. Dat is vanaf het huidige niveau nog een daling van ±30%.

S&P 500 daggrafiek
S&P 500 DAG GRAFIEK / DAILY CHART

Conclusie: "The trend is your friend"! Deze is sterk neerwaarts gericht "Bear Market". Inmiddels heeft er in deze daling een pullback (stijging omhoog) plaats gevonden richting het 38,2% fibonacci niveaus. De OBOS indicator is OverBought en geeft een verkoop signaal. Dat zou kunnen betekenen dat de S&P de bodem 1733 gaat opzoeken.

Er is kans op een W bodem, de S&P blijft boven 2192 en krijgen zo een hogere bodem. Een korte termijn koopsignaal is een uitbraak boven de 2651.

Een V bodem is niet meer aan de orde dan hadden we direct boven de 2793 moeten doorstijgen.

Een U of L bodem kan uiteraard ook nog, dan blijven de koersen voorlopig hangen tussen 2651 en 2191.

Een daling en slotkoers onder 2191 is een sterk verkoop signaal om dan behoorlijk weg te kunnen zakken. Van de bovenstaande voorbeeld bodems is dan geen sprake meer.


*OBOS = OverBought (over gekocht, klaar om te dalen) OverSold (over verkocht, klaar om te stijgen).
*MA
= Moving Average (voortschrijdend gemiddelde) de MA 20 is het gemiddelde van 20 dagkoersen.


Analyses zijn bedoeld om aan te geven welke richting het kan gaan. Als de markten er anders over denken past men een analyse aan en herziet men een analyse. Bovenstaand is informatief bedoeld en niet om posities in te nemen.


Met vriendelijke groet,
Lammert Doddema

We hebben 120 gasten en geen leden online