Goedendag,

DOW JONES, wordt de BEAR door de BULL verslagen?


De DOW JONES Industrial Average is een index met de 30 grootste "industriële" bedrijven van Amerika. Het is de bekendste beurs index ter wereld.

23 maart had de DOW JONES een "Death Cross" en afgelopen donderdag een "Candlestick Doji".

Wat is een "Death Cross"?
Wanneer
het 50 daags voortschrijdend gemiddelde het 200 daags neerwaarts kruist is er sprake van een death cross. De death cross indicator is een betrouwbare voorspeller gebleken van enkele van de meest ernstige bear markten van de afgelopen eeuw: 1929, 1938, 1974 en 2008. Een death cross is een lange termijn indicator, in tegenstelling tot veel korte termijn grafiek patronen zoals de doji.

Wat is een "Candlestick Doji"?
Een doji is een candlestick patroon waarbij de openings- en slotkoers dicht bij elkaar liggen. De lengte van de hoogste en laagste koers kan hierbij variëren. Een doji candle signaleert besluiteloosheid over de toekomstige richting. Wanneer een doji volgt na een sterk opwaartse trend kan dit betekenen dat de uptrend aan zijn einde is gekomen. Zou dit dan de "dead cat bounce" zijn?

Wat is een "Dead Cat Bounce"?
Een dead cat bounce is een kortstondige opleving, voordat de markt zijn daling hervat. Zo'n dead cat bounce geeft beleggers vaak valse hoop. Men denkt dan dat de daling voorbij is en de nieuwe stijging is begonnen. Niets is minder waar, deze korte opleving is slechts een adempauze voordat de beren opnieuw toeslaan.


Hieronder de DOW JONES grafiek met de fibonacci reeks 61,8% (25230), 50% (23891) en 38,2% (22551). Fibonacci reeks is één van de meest gebruikte methodes om koersdoelen, steun en weerstand niveaus te bepalen.
 

DOW JONES daggrafiek

De DOW noteert boven de *MA20, maar noteert onder de MA50 en MA200. Dat impliceert dat de middellange en lange termijn trend neerwaarts is en de korte termijn opwaarts. De *OBOS indicator is nagenoeg OverBought en samen met de doji cross is de verwachting dat er een daling in het verschiet ligt.
 

Wordt de BEAR door de BULL verslagen? Volgens Amerikaanse analisten is er sprake van een BEAR market wanneer de koersen 20% of meer van de TOP dalen. Start van een BULL market is wanneer de koersen 20% of meer vanaf de BODEM stijgt. Dat betekend dat de BEAR en BULL in gevecht zijn! Wie gaat er winnen? De daling is nu rond de -20%, maar de stijging is inmiddels +30%.

Betreft het gevecht is het nu remise tussen de BEAR en de BULL. De DOW JONES is 50% hersteld van de huidige daling en staat nu op een kruispunt. Stijgen we door dan zou er toch een V-bodem geplaatst kunnen worden, wat ik eigenlijk totaal niet verwacht. De markten hebben uiteindelijk altijd gelijk, wat iemand zijn verwachting of analyse ook is.
 

De 1e weerstand het 38,2% fibonacci retracement op 22551 is uitgenomen en de DOW evenals de andere belangrijkste Amerikaanse indices zijn hierna gelijk doorgestegen naar de 2e weerstand het 50% fibonaacie retracement.

De 2e weerstand het 50,0% fibonacci retracement op 23891 is de DOW doorheen gestegen maar is er afgelopen donderdag wel onder gesloten. Bij een doorbraak en slotkoers boven 23891 krijgen de BEREN het zwaar en kunnen de STIEREN waarschijnlijk het roer overnemen.

De 3e weerstand is dan het 61,8% fibonacci retracement op 25231. Wanneer de DOW hieronder blijft en begint te dalen is er sprake van een zeer sterk opwaartse herstel. Bij een uitbraak boven de 25230 hebben we te maken met een V-bodem en is waarschijnlijk de BEAR market voorbij.
 

*OBOS = OverBought (over gekocht, klaar om te dalen) OverSold (over verkocht, klaar om te stijgen).
*MA = Moving Average (voortschrijdend gemiddelde) de MA 20 is het gemiddelde van 20 dagkoersen.

Onder de OBOS staat de vernieuwde BIG CRASH indicator, deze gaf 3 maart een verkoop. Momenteel wordt er achter de schermen veel geanalyseerd en getest. Deze indicator gaf in 30 jaar slechts 6 verkoop signalen namelijk sep. 1990, dec. 1991, dec. 1994, jan. 2008 en mrt 2020. Naast deze indicator wordt er aan nog een aantal soortgelijke indicatoren gewerkt.
 

Deze analyse is ook toepasbaar op de AEX, S&P 500, NASDAQ. Betreft de NIKKEI, HANG SENG, STI, DAX, CAC40 en FTSE 100 is het herstel zo rond het 38,2% fibonacci retracement, hier is het herstel dus minder sterk als de USA en NL. Conclusie is dus dat Amerika & NL sterker herstellen als de rest in de wereld. De indices hierboven vormen samen mijn CEI-INDEX, voor meer informatie KLIK HIER.

We hebben 99 gasten en geen leden online