Goedendag,
 

VIX als indicator, bodem S&P 500?


VIX index als indicator voor de beurzen.

Bij veel onzekerheid op de beurzen stijgt de VIX index, maar dat kan net zo goed op momenten wanneer de beurzen een bodem bereiken. De geschiedenis laat zien dat de VIX hoogste punten bereikt in tijden van onrust op de financiële markten. Deze beweegt meestal omgekeerd ten opzicht van de S&P 500. Uit onderzoek van CXO Advisory Group blijkt dat bij een extreem hoge VIX dit meestal wordt gevolgd door hoge rendementen in de S&P 500.

Signaal van bodemvorming
De VIX die de volatiliteit meet en ook wel de ‘angstgraadmeter’ wordt genoemd, schoot gisteren bijna 7 punten omhoog naar 40,28 punten. Dat is het hoogste niveaus sinds juni dit jaar. Dat is een interessant gegeven, hier was namelijk ook een SELL-OFF. Het is het eerste belletje dat wijst op waarschijnlijk een bodemvorming.

DOW & AEX 10% lager, wat nu?
Een daling van ruim 10% in de DOW JONES & AEX vanaf hun 52 weeks hoogtepunt zitten nu in beurscorrectie modus. Meestal is dat een moment om te kopen. Een daling van 20% of meer is een beurscrash en ook die mogelijkheid is aanwezig. Hoewel de VIX indicator OverBought is en boven de 40 is, is dat meestal een koopsignaal. De beurzen zijn daarentegen OverSold. Wanneer beurscorrectie, wanneer beurscrash? Zie: bullofbear.com!
Belangrijkste niveaus S&P:

Weerstand ±3588 de All Time High. Een uitbraak en slotkoers hierboven is technisch een koopsignaal.

Steun ±3209 de bodem van september. Een uitbraak en slotkoers hieronder is technisch een verkoopsignaal.

VIX & S&P 500 index daggrafiek
S&P 500 DAG GRAFIEK / DAILY CHART

Conclusie: "The trend is your friend"! De USA CRASH TREND indicator bij de S&P 500 index staat op koop. Deze indicator is een onderdeel van de CRASH methode, voor info zie: crashindicator.com. De OBOS indicator onderin de grafiek is OverBought, maar deze heeft betrekking op de VIX indicator bovenin deze grafiek. Een VIX index die OverBought is, is meestal een omgekeerde signaal voor de beurzen met waarschijnlijk een bodem in de markt.


*OBOS = OverBought (over gekocht, klaar om te dalen) OverSold (over verkocht, klaar om te stijgen).
*MA
= Moving Average (voortschrijdend gemiddelde) de MA 20 is het gemiddelde van 20 dagkoersen.


Analyses zijn bedoeld om aan te geven welke richting het kan gaan. Als de markten er anders over denken past men een analyse aan en herziet men een analyse. Bovenstaand is informatief bedoeld en niet om posities in te nemen.

We hebben 279 gasten en geen leden online