Goedendag,

VIX als indicator, nu TOP in de S&P 500?

VIX index als indicator voor de beurzen.
Bij veel onzekerheid op de beurzen stijgt de VIX index, maar dat kan net zo goed op momenten wanneer de beurzen een bodem bereiken. De geschiedenis laat zien dat de VIX hoogste punten bereikt in tijden van onrust op de financiële markten. Deze beweegt meestal omgekeerd ten opzicht van de S&P 500. Uit onderzoek van CXO Advisory Group blijkt bij een extreem hoge VIX meestal wordt gevolgd door hoge rendementen in de S&P en soms is dat ook vice versa.

Signaal van topvorming
De VIX index die de volatiliteit meet en ook wel de ‘angstgraadmeter’ wordt genoemd, daalde 4 maart j.l. vanaf 32 naar gisteren onder de 20. Dat is het laagste punt in ruim één jaar, namelijk 21 februari 2020 stond die op 17,08. Dat is een interessant gegeven, want 21 februari vorig jaar startte namelijk de SELL-OFF van de CORONA CRASH. Het is dus het eerste belletje dat wijst op waarschijnlijk topvorming.
 

DOW & S&P op record hoogtes, wat nu?
Wanneer de DOW JONES en S&P 500 nieuwe All Time High's (ATH = hoogste punt ooit) maken zijn er kansen op winstnemingen. Betreft winstnemingen is er sprake van een daling minder dan 10%, een beurscorrectie is een daling van 10% of meer en een beurscrash is een daling van 20% of meer. Meer informatie over beurscorrecties en beurscrashes zie: bullofbear.com!

Wat zijn nu de belangrijkste niveaus?

Weerstand ±3981 de All Time High. Een uitbraak en slotkoers hierboven is technisch een koopsignaal.

Steun ±3723 de bodem van 4 maart. Een uitbraak en slotkoers hieronder is technisch een verkoopsignaal.

VIX & S&P 500 index daggrafiek
VIX / S&P 500 DAG GRAFIEK / DAILY CHART

Conclusie: "The trend is your friend"! De DYNAMIC TREND indicator bij de S&P 500 is voor de lange termijn en staat op koop. Deze indicator is onderdeel van onze CRASH methode zie: crashindicator.com. De OBOS indicator onderin de grafiek is OverSold, maar deze heeft betrekking op de VIX indicator bovenin de grafiek. Een VIX index die OverSold is, is meestal een tegenovergestelde signaal voor de S&P 500 met waarschijnlijk topvorming.

*OBOS = OverBought (over gekocht, klaar om te dalen) OverSold (over verkocht, klaar om te stijgen).

Analyses zijn bedoeld om aan te geven welke richting het kan gaan. Als de markten er anders over denken past men een analyse aan en herziet men een analyse. Bovenstaand is informatief bedoeld en niet om posities in te nemen.

USA MOMENTUM vermogensbeheer gemiddeld ±25% per jaar sinds 2003!

* Nu met uitgebreid informatie zie: USAMOMENTUM.COM

Maak er een mooie dag van!


Met vriendelijke groeten,
Lammert Doddema

We hebben 144 gasten en geen leden online