Goedendag,

NASDAQ 100 uitbraak omgekeerde S-H-S!

In de daggrafiek van de NASDAQ 100 (NDX) is een omgekeerde Schouder - Hoofd - Schouder formatie gevormd. Dit koersenpatroon is een bodem patroon en wordt gevormd na recente dalingen, waarbij de rechterschouder een hogere bodem vormt. Boven de toppen kan een neklijn worden getrokken die als weerstand fungeert.

De NASDAQ 100 (NDX) is een Amerikaanse 100 grootste technologie bedrijven index en geeft een goede indicatie hoe het ervoor staat betreft de grootste TECH bedrijven in de wereld. De NDX is een afgeleide van de NASDAQ Composite en vertegenwoordigd ±80% van deze index.

Wat zijn nu de belangrijkste niveaus?

Weerstand NDX is 13315 dat is de neklijn. Deze is afgelopen donderdag gebroken en met een slotkoers boven 13315 is de omgekeerde S-H-S voltooid en is eerste koersdoel de All Time High 13880 en middels de pendulum swing dan 14500.

Steun NDX is 12707 dat is de rechterschouder en bodem van 19 maart. Op 25 maart is de NDX hier wel onder gezakt meer er niet onder gesloten. Daarom blijft 12707 voorlopig de eerste steun voor de NASDAQ 100.

NASDAQ 100 daggrafiek

Conclusie: "The trend is your friend"! De lange termijn is stijgend, de koers noteert boven *MA 200 en is stijgend. De korte MA 20 noteert sinds donderdag weer boven de middellange termijn MA 50 en beiden noteren boven de MA 200. Tevens noteert de koers boven alle 3 MA's dat betekent dat de trend waarschijnlijk weer opwaarts is. Dat moet dan wel a.s. week worden bevestigd met hogere koersen.

Negatief is de *OBOS indicator deze is OverBought en meestal volgen dan lagere koersen mits de opwaartse trend zeer sterk is kan deze indicator soms enige tijd OverBought blijven. Daarnaast heeft de NASDAQ Compositie de grote broer van de NASDAQ 100 ook een omgekeerde S-H-S patroon, maar is de neklijn nog niet gebroken.

NASDAQ Composite oftewel de NASDAQ index

De NASDAQ index geeft de koersontwikkeling weer van alle aandelen genoteerd aan de NASDAQ beurs. Er zijn meer dan 3000 aandelen opgenomen in de NASDAQ index. Deze is gestart 5 februari 1971 op een stand van 100.

Ook in de NASDAQ is een omgekeerde S-H-S patroon gevormd, maar is nog niet voltooid omdat er nog geen uitbraak en slotkoers heeft plaatsgevonden boven de neklijn op 13621! Pas met een slotkoers boven de neklijn is dit patroon voltooid.

Wat zijn nu de belangrijkste niveaus?

Weerstand NASDAQ is 13621 dat is de neklijn. Bij een uitbraak en slotkoers boven 13621 is de S-H-S patroon voltooid en kan er een koersdoel worden berekend middels de pendulum swing van 14850 daar tussen ligt nog de ATH op 14176.

Steun NASDAQ is 12786 dat is de rechterschouder en bodem van 25 maart. Bij een doorbraak en slotkoers onder 12786 wordt er een negatief signaal afgegeven en kan de NASDAQ dalen richting het 200 daags gemiddelde nu rond 12014.

NASDAQ daggrafiek

 

Conclusie: "The trend is your friend"! De lange termijn is stijgend, de koers noteert boven *MA 200 en is stijgend. De korte MA 20 noteert sinds donderdag weer boven de middellange termijn MA 50 en beiden noteren boven de MA 200. Tevens noteert de koers boven alle 3 MA's dat betekent dat de trend waarschijnlijk weer opwaarts is. Dat moet dan wel a.s. week worden bevestigd met hogere koersen.

Negatief is ook hier de *OBOS indicator deze is OverBought en meestal volgen dan lagere koersen mits de opwaartse trend zeer sterk is kan deze indicator soms enige tijd OverBought blijven. In tegenstelling tot de NASDAQ 100 heeft de NASDAQ Compositie nog geen voltooide S-H-S patroon. Met een zwaar OverBought OBOS indicator kan dit nog wel eens een flinke klus worden.
 

Eindconclusie: De NASDAQ 100 staat er iets beter voor als de NASDAQ Composite. Belangrijk is dat ook de NASDAQ index de S-H-S patroon voltooid, want dan hebben we waarschijnlijk de bodem gezien in de TECH indices en kunnen we hogere koersen verwachten.

*OBOS = OverBought (over gekocht, klaar om te dalen) OverSold (over verkocht, klaar om te stijgen).
*MA
= Moving Average (voortschrijdend gemiddelde) een MA 20 is het gemiddelde van 20 koersen.


Analyses zijn bedoeld om aan te geven welke richting het kan gaan. Als de markten er anders over denken past men een analyse aan en herziet men een analyse. Bovenstaande is informatief bedoeld en niet om posities in te nemen.


Maak er nog een paar mooie paasdagen van!

Met vriendelijke groeten,
Lammert Doddema

We hebben 15 gasten en geen leden online