Goedendag,

VIX index, S&P 500 nu VERKOOP?

VIX index als indicator voor de beurzen.
Bij onzekerheid op de beurzen stijgt de VIX index, maar dat kan net zo goed op momenten wanneer de beurzen een bodem bereiken. De geschiedenis laat zien dat de VIX hoogste punten bereikt in tijden van onrust op de financiële markten en vice versa bij een stijgende beurs.

De VIX beweegt bijna altijd tegenovergesteld ten opzichte van de S&P 500 index. Uit onderzoek van CXO Advisory Group blijkt dat bij een extreem hoge VIX er vaak hoge rendementen volgen in de S&P. Dit geldt meestal vice versa bij een opleving van de S&P 500.

Signaal van topvorming?
De VIX index die de volatiliteit meet en ook wel de ‘angstgraadmeter’ wordt genoemd, daalt richting de 25. Dat is het laagste punt sinds 21 september dit jaar. Dat is interessant want meestal bij een VIX onder de 25 start er een SELL-OFF. We hebben een eerste belletje en dat wijst waarschijnlijk op topvorming.

S&P ruim 10% gestegen!
De S&P 500 is sinds het dieptepunt van 12 oktober ruim 10% gestegen. Is er sprake van een DEAD CAT BOUNCE zoals de Amerikanen dat noemen? De betekenis ervan is: "Een kortstondige opleving van de koersen voordat de markt zijn daling hervat". Een dead cat bounce geeft beleggers valse hoop op een nieuwe opleving van de markt maar daalt daarentegen meestal hard.

Een stijging van 10% in een BEAR markt kan een DEAD CAT BOUNCE zijn, oftewel een opleving in de markt waarna de dalingen hervatten. Meer informatie over beurscorrecties en beurscrashes zie: bullofbear.com!

Wat zijn de belangrijkste niveaus?

■ Weerstand ±3902 bij slotkoers hierboven, 1e koersdoel 4111
■ Steun ±3657
bij slotkoers hieronder, 1e koersdoel 3520

VIX & S&P 500 index daggrafiek
VIX / S&P 500 DAG GRAFIEK / DAILY CHART

Conclusie: "The trend is your friend"! De DYNAMIC TREND indicator bij de S&P 500 is voor de lange termijn en staat op VERKOOP. Deze indicator is onderdeel van onze CRASH methode zie: crashindicator.com.

De *OBOS indicator onderin de grafiek is OverSold en heeft betrekking op de VIX indicator bovenin de grafiek. Een VIX index die OverSold is, is meestal een tegenovergestelde signaal voor de S&P 500 met nu waarschijnlijk topvorming.

Extra signaal is als de dalende trend bij de VIX indicator (bovenin grafiek) opwaarts uitbreekt. Dat is een KOOP voor de VIX maar een VERKOOP voor de S&P. Deze dalende trend is nog niet gebroken en geeft voor de VIX nog geen KOOP.

*OBOS = OverBought (over gekocht, klaar om te dalen) OverSold (over verkocht, klaar om te stijgen). Een OBOS signaal voor de VIX is dus het tegenovergestelde voor de S&P 500!
 

Analyses zijn bedoeld om aan te geven welke richting het kan gaan. Als de markten er anders over denken past men een analyse aan en herziet men een analyse. Deze analyse is informatief bedoeld en is geen beleggingsadvies.

We hebben 275 gasten en geen leden online