Goedendag,

AEX eerst DALING, dan KOERSDOEL 770?

De AEX heeft de opwaartse trend weer te pakken maar een daling dreigt? Sinds 13 oktober is de *OBOS indicator onderin de grafiek van de AEX niet meer OverSold geweest. Daardoor nemen winstnemingen en een korte termijn daling toe.

OBOS indicator is ruim 1,5 maand OverBought en dus is het meest waarschijnlijke scenario een daling richting de vorige weerstand die nu dient als steun @ 698.7!

De AEX staat op de kruising BEAR naar BULL markt en noteert slechts -11,6% vanaf de *ATH sinds 17 november 2021. De AEX is ruim 19,5% gestegen sinds de laagste punt van de laatste 52 weken . Boven 20% is start van een BULL markt, voor uitgebreid uitleg BULL of BEAR markt zie: bullofbear.com.

Wat zijn de belangrijkste niveaus?

Weerstand: 734,6
Koersdoel: 770

Steun: 698,7 / 684

AEX daggrafiek
AEX INDEX


Conclusie: "The trend is your friend"! Voor zowel de korte, middellange en lange termijn is deze opwaarts. De AEX noteert namelijk boven de *MA20, MA50 en MA200. Daarnaast noteert de MA20 boven de MA50 en beiden ook boven de MA200. Hiermee is eigenlijk al het startsein gegeven van een BULL markt.

De doorbraak van 11 november boven de NEERWAARTSE TREND was het 3e KOOP signaal en dit bevestigt een TREND breuk. Ook de US indexen staan er positief voor betreft de MIDDELLANGE termijn en zelfs voor de LANGE termijn zit er een KOOP signaal in de pipeline.

De *OBOS indicator onderin de grafiek is zwaar OverBought en is meestal een signaal dat er dalende koersen aan zitten te komen. Op deze regel is uiteraard een uitzondering wanneer de trend aan kracht toeneemt. Een daling richting 684 is het meest waarschijnlijke scenario en is een mooi KOOP moment!

*ATH = All Time High oftewel de hoogste (slot)koers ooit behaald.
*OBOS = O
verBought (over gekocht, kans op daling) OverSold (over verkocht, kans op stijging).
*MA = M
oving Average (voortschrijdend gemiddelde) een MA 20 is gemiddelde van 20 koersen.

US INDICES de TREND is OPWAARTS!

De belangrijkste Amerikaanse indices zijn gemiddeld opwaarts gericht. De CORRECTIE INDICATOR onderin de grafiek geeft een signaal wanneer alle 5 US indices tegelijk voor de middellange termijn een KOOP- of VERKOOP signaal geeft.

Deze indicator wordt tevens gebruikt voor USA MOMENTUM om geheel, gedeeltelijk in of uit de markt te stappen. Voor meer informatie zie: USAMOMENTUM.COM

DOW JONES, S&P 500 en NASDAQ daggrafiek
DOW, S&P en NASDAQ + CORRECTIE indicator

Alle 5 indices staan sinds 14 november op KOOP en noteren boven de Dynamische TREND!

De AEX & DOW JONES zijn als enige positief voor de LANGE TERMIJN, de DALENDE TREND lijn is daar gebroken. Het wachten is dan ook op de S&P en NASDAQ indexen om een LANGE TERMIJN koopsignaal te krijgen.

Deze vraag blijft betreft de LANGE TERMIJN nog even openstaan: "Is dit een TREND OMMEKEER of is dit een *DEAD CAT BOUNCE?"

*Een DEAD CAT BOUNCE is een kortstondige opleving van de markt, voordat de markt zijn daling hervat. Zo'n DEAD CAT BOUNCE geeft beleggers valse hoop. Men denkt dan dat de daling voorbij is maar niets is minder waar, de opleving is slechts een adempauze voordat de dalingen opnieuw zullen toeslaan.

Middels een verbeterde strategie in USA MOMENTUM weten we wanneer wij moeten toeslaan zie hier!

NEGATIEVE RENTECURVE voorspeller van RECESSIE?

In de financiële wereld treedt een omgekeerde rentecurve op wanneer een grafiek van de rentecurve van doorgaans staatsobligaties in de tegenovergestelde richting wordt omgekeerd en de kortere termijn Amerikaanse staatsobligaties een hoger rendement bieden dan de langlopende staatsobligaties.

In de grafiek hieronder is sinds 15 juni de rente van de 2 jarige Amerikaanse staatsleningen (4,2%) hoger dan de 10 jarige (3,6%). Dat is niet de normale gang van zaken want voor lange termijn leningen krijgt men normaliter een hogere rente dan bij een kort lopende rente.

Wanneer deze elkaar negatief kruisen oftewel de 2 jaars rente hoger is dan de 10 jaars rente dan is dat vaak een voorspelling dat er een recessie op komst is. De verwachting van veel analisten is dan ook dat we een recessie 2023 kunnen verwachten.

Maar wat verwacht de markt?
Een speech afgelopen woensdag van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, bracht weer meer optimisme bij beleggers. Hij gaf aan dat de Fed mogelijk al vanaf december de rente met minder grote stappen zal verhogen.

De markt reageerde hier behoorlijk positief op waarbij de NASDAQ met +4,3% steeg en de S&P 500 met 3,1%.

RENTE CURVE LANG en KORTE TERMIJN

Conclusie: De koersen verdisconteren alles en hierdoor laten de grafieken een goed beeld zien hoe de massa erover denkt. De "aanstaande recessie" is door de markt al verdisconteerd en met de reactie afgelopen woensdag geven de markten aan dat het "waarschijnlijk" mee kan vallen.

Valt het niet mee dan zullen de markten hier anders op reageren dan men verwacht. De grafieken geven nu aan dat het met 6 á 9 maanden mee kan vallen en daar anticiperen de koersen al op. Een nieuwe BULL markt lijkt in de maak maar dan moeten de S&P indices nog een klein spurtje van ruim 1% maken.


Analyses zijn bedoeld om aan te geven welke richting het kan gaan. Als de markten er anders over denken past men een analyse aan en herziet men een analyse. Deze analyse is geen beleggingsadvies en is informatief bedoeld.

We hebben 343 gasten en geen leden online