N I E U W S B R I E F  -  15 januari (14:15)


Goede middag,

ECB verlaagd rente met 50 basispunten naar 2%

In navolging van de Bank of England (BoE) deze heeft de rente met 50 basispunten verlaagd van 2,00 naar 1,50%. Hiermee staat de rente van de Engeland op het laagste niveau van deze eeuw.

De Europese Centrale Bank heeft de rente zojuist verlaagd met 50 basispunten van 2,5% naar 2,0% Dit is laagste stand sinds december 2005 toen de rente met 25 basispunten werd verhoogd naar 2,25%. De periode van juni 2003 t/m dec 2005 was de laagste stand ooit van de ECB en dat is hetzelfde niveau als nu namelijk 2,0%. Hieronder de ontwikkelingen van de ECB Fund rate.

 ECB FUND rate grafiek
ECB FUND rate van de laatste 3 jaar!

Het rentebesluit komt overeen met de verwachtingen van de meeste analisten. In december verlaagde de ECB de rente al met 0,75 procentpunt. Dat was de scherpste rentevelaging in het bestaan van de ECB. Sinds begin oktober bracht de ECB de rente in vier stappen al met 2,25 procentpunt terug. De verwachting is dat de rente omstreeks juni tot 1,25 procent wordt verlaagd.

Het is de vierde renteverlaging sinds in oktober 2008 de geldmarkt vastliep en een Europese recessie onontkoombaar werd. In totaal ging de ECB-rente de afgelopen drie maanden met 2,25 procentpunt omlaag.

Met de renteverlaging wil de ECB een bodem onder de Europese economie leggen. Lage ECB-rente zou uiteindelijk moeten leiden tot lagere rentetarieven op de Europese geld- en kapitaalmarkten. Lenen wordt dan goedkoper, waardoor investeerders en consumenten weer wat meer gaan uitgeven, is de hoop.

Inflatie eurogebied
Uit cijfers van Eurostat bleek donderdagochtend dat de inflatie in het eurogebied in december 2008 is gedaald naar 1,6 procent. Het tempo van geldontwaarding is daarmee voor het eerst sinds augustus 2007 weer uitgekomen onder de doelstelling van 2 procent die de ECB zichzelf heeft gesteld.

Die lage inflatie zal eventuele aarzeling bij de centrale bankiers om de rente verder te verlagen, hebben weggenomen.

 

Beurscommentaren zijn bedoeld om aan te geven welke richting het op zou kunnen gaan.  Deze informatie is informatief bedoeld en niet om posities in te nemen. Exacte signalen zijn exclusief voor abonnees. Klik hier voor informatie over een abonnement.

 

Met vriendelijke groet,
Lammert Doddema.

 

Nieuwsbrief archief, de laatste 10 nieuwsbrieven

Nieuwsbrief archief  |  Nieuwsbrief aanmelden/afmelden

 

Handelen op de beurs is niet voor iedereen weggelegd. Geld verdienen op de beurs is namelijk geen simpele karwei, de gouden tip: geduld en discipline zijn de meest belangrijkste factoren om geld te verdienen op de financiƫle markten.

Beurstips in de Nederlandse aandelen uit de AEX, AMX en AScX index, Duitse aandelen uit de DAX index en Franse aandelen uit de CAC40 index. Derivaten beurstips in de AEX future, NASDAQ-100 future en de forex EUR.USD.

Geld verdienen op de beurs via beurstips? Neem een abonnement bij Tips2Trade van Lammert Doddema uit Winschoten meer als 16 jaar beurs ervaring.

 

Klik hier voor een abonnement.

 

 


naar boven

Valid HTML 4.01 Transitional