Goedendag,
 

US INDICES een "DEAD CAT BOUNCE"?

De Amerikaanse indices zoals DOW JONES, S&P 500 & NASDAQ hebben deze week een behoorlijke rally laten zien van +5,5% tot +8,2% en is de grootste wekelijkse stijging dit jaar. Maar hebben we nu te maken met een TREND OMMEKEER of DEAD CAT BOUNCE?

Een DEAD CAT BOUNCE verwijst naar een tijdelijke opleving na een grote prijsdaling of een BEAR MARKET die wordt gevolgd door de voortzetting van de neerwaartse trend. Vaak worden neerwaartse trends onderbroken door korte periodes van een herstel of kleine rally's waarin koersen tijdelijk stijgen.

Deze uitspraak verscheen in 1985 in de Financial Times of London en was bedacht door Raymond F. DeVoe Jr. die werkte bij de investeringsmaatschappij Legg Mason Wood Walker, voor meer informatie zie: "DEAD CAT BOUNCE".
 

De 5 belangrijkste US indices in de grafiek laten allen een flinke stijging zien en noteren  boven de dynamische gemiddelden wat te samen de CORRECTIE INDICATOR vormen. Wanneer alle indices op groen staan geeft de CORRECTIE INDICATOR een KOOP signaal.

Op dit moment is dat nog niet het geval en staan de indices op een kruispunt van "Kunnen we verder stijgen en hebben we een TREND OMMEKEER of is er sprake van een DEAD CAT BOUNCE?"

US indices daggrafiek

De CORRECTIE INDICATOR staat nog op verkoop maar de grote vraag blijft: "Is dit een TREND OMMEKEER of niet"?

Hieronder de grafiek van S&P 500 met de "CRASH METHODE". Deze heeft 3 VERKOOP signalen en dat betekent dat men beter grotendeels CASH kan zitten. Uiteraard kunnen markten plots draaien zoals deze week en dan zou het signaal zomaar weer op KOOP kunnen staan.

S&P 500 daggrafiek

We kunnen te maken krijgen met een DEAD CAT BOUNCE en daarom zijn de komende weken belangrijk voor de markten.

De S&P 500 grafiek hieronder is een vervolg van de nieuwsbrief van vorige week: "S&P 500 in een sterke neerwaartse TREND"! Zoals u kunt zien zijn er 2 technische koopsignalen afgegeven. Namelijk de weerstand 4390 is opwaarts uitgenomen en de dalende trend is gebroken.

De korte termijn signalen zijn juist positief en het moet nu blijken of de markt sterk genoeg is om boven de steun 4170 te blijven. Want als dat het geval is dan hebben we waarschijnlijk het ergste alweer gehad.

S&P 500 daggrafiek

Eerste koersdoel is nu 4590 hoewel de kans toeneemt op een nieuwe daling, mede doordat de OBOS indicator zwaar OverBought is en een verkoopsignaal geeft. Ondanks dat de OBOS indicator OverBought is kan het koersdoel 4590 zelfs binnenkort worden bereikt.

Conclusie: "The trend is your friend"! Voor de korte termijn is deze stijgend maar voor de lange termijn is er nog onduidelijkheid of de dalende trend wordt hervat of dat dit het was betreft de CORRECTIE.

Wat ik er persoonlijk van vind is tegenstrijdig. Een hoge inflatie, een rentestijging en een oorlog waarvan niemand weet hoelang dit gaat duren. Wat voor gevolgen kan dit allemaal hebben voor zowel de korte als de lange termijn?! Dan verbaas ik mij erover dat de markten zo hard zijn gestegen deze week.  Wat men er zelf ook van vind, de markten hebben altijd gelijk.
 

*OBOS = OverBought (over gekocht, klaar om te dalen) OverSold (over verkocht, klaar om te stijgen).
*MA
= Moving Average (voortschrijdend gemiddelde) de MA 20 is het gemiddelde van 20 dagkoersen.
 

Analyses zijn bedoeld om aan te geven welke richting het kan gaan. Als de markten er anders over denken past men een analyse aan en herziet men een analyse. Deze analyse is geen beleggingsadvies en is informatief bedoeld.

Met vriendelijke groeten,
Lammert Doddema

We hebben 137 gasten en geen leden online